Home»Knjige»PRESEDAN… Bukerovu nagradu za 2019. “podelile” Margaret Atvud i Bernandin Evaristo

PRESEDAN… Bukerovu nagradu za 2019. “podelile” Margaret Atvud i Bernandin Evaristo

4
Shares
Pinterest Google+
Margaret Atvud i Bernandin Evaristo/Photo: facebook@TheBookerPrizes
Margaret Atvud i Bernandin Evaristo/Photo: [email protected]

Kanadska spisateljica Margaret Atvud i britanska autorka Bernardin Evaristo nagrađene su književnom nagradom Buker za 2019. godinu, odluka je petočlanog žirija.

Atvud je nagradu osvojila za roman “Testaments” (Svedočanstva), nastavak romana “Sluškinjina priča”, po kojem je snimljena i popularna televizijska serija, a Evaristo za delo “Girl, Woman, Other”, zbirku priča o dvanaest žena čiji se životni putevi isprepleću.

Radnja knjige “Testamens” događa se 15 godina nakon poslednje Ofredine scene iz “Sluškinjine priče”, a pripovedaju je tri ženska lika. Prva knjiga datira još iz 1985. i prodana je u osam miliona primeraka samo na engleskom jeziku.

Evaristo (60), prva crnkinja nagrađena Bukerom kazala je da je “apsolutno oduševljena što deli nagradu s Margaret Atvud”.

U uži izbor nominovanih za Buker nagradu za najbolji roman godine uvršteno je šest autora čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku.

Uz Margaret Atvud i Bernardin Evaristo, bili su to Salman Ruždi, Čigozi Obioma, Luci Elman i Elif Šafak.

HL/Izvor: n1info.com

Previous post

MEHANIZAM DOBRO PODMAZAN ZA FINALE MOBIL DEMO FESTA: Mi smo album već spremili, još samo da pobedimo...

Next post

Naše malo je nekome mnogo... Bricks and Cans, Johnny Cash tribute, Pot, Plutonia i Rok Lavirint na humanitarnom koncertu u URMUS-u

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *