Home»Kult»HUS OTKRIO KAKO JE BILO SARAĐIVATI SA ŠTULIĆEM: Džoni je svirao sa Parnim valjkom, snimili smo dve njegove pesme, ali… nije bio dovoljno dobar

HUS OTKRIO KAKO JE BILO SARAĐIVATI SA ŠTULIĆEM: Džoni je svirao sa Parnim valjkom, snimili smo dve njegove pesme, ali… nije bio dovoljno dobar

4
Shares
Pinterest Google+
Parni valjak/Photo: facebook@parnivaljak, by Dario Njavro
Parni valjak/Photo: [email protected], by Dario Njavro

Legendarni roker i pesnik Branimir Džoni Štulić na početku muzičke karijere pokušao je nakratko da svira sa Parnim valjkom, ali je saradnja sa Huseinom Hasanefendićem-Husom i ekipom ipak ostavila moćan trag u vidu legendarnog singla Azre “Balkan/A šta da radim?” i još nekih zanimljivih stvari…

Osvrćući se na protekle 44 godine Parnog valjka, pred koncert 9. novembra (20:30) u Štark areni u Beogradu, Hasanefendić ističe da je Štulić na njega ostavio “veliki uticaj u smislu leksike”, jer je nakon početna dva albuma Valjka osetio potrebu da promeni način pisanja pesama, odnosno teme i poruke u stihovima. Što se tiče (dvonedeljne) zajedničke svirke – to nije išlo.

– Jednostavno nije bio svirački dovoljno dobar da bi svirao sa nama i nije bio sretan sa ulogom “jednog od”. Htio je biti lider. I to je legitimno. Tako da ta kombinacija nije zaživjela, ali mi smo snimili njegove ‘Jablana’ (na albumu ‘Gradske priče’ 1979) i ‘Kad Miki kaže da se boji’ (na ‘Vrućim igrama’ 1980). Meni su to sjajne pjesme. Zaista sam mislio da treba skrenut pažnju na čovjeka – kaže Hus.

Prethodno, služeći vojsku u Gospiću na samom kraju sedamdesetih Hus je prisustvovao jednoj svirci rane postave grupe Azra, u kojoj je pevao Jura Stublić dok je Džoni samo svirao gitaru.

– Sjećam se tog koncerta. Džoni nesretan bulji u pod i svira gitaru, a Jura je centar pažnje. Naravno da je to puklo. Jura je sa tom ekipom napravio Film i krenuo u priču koja se zna, a Džoni je ostao sam na cesti. I tu neko vrijeme se mi družimo nakon vojske. On ti je već tada imao valjda 50 pjesama koje su se kasnije pojavljivale na albumu u kojekakvim varijantama. U to vrijeme je skoro svaka bila neki lagani polusevdah – priseća se Hus.

Susret sa Štulićem nije se samo završio na Valjkovim obradama njegovih pesama. Hus je producirao i svirao gitaru na legendarnom prvom singlu “Balkan/A šta da radim?”, objavljenom u oktobru 1979. godine, na kome je i basista bio Valjkov Zlatko Miksić Fuma. Hus je producirao i EP “Lijepe žene prolaze kroz grad” (1980), ali je zbog boravka na turneji sa Valjkom propustio rad na debi albumu “Azra” (1980), autorskom remek delu ozloglašenom po tanko produciranom zvuku.

– Drago Mlinarec je radio album i to nije sretna priča, jer nije on mogao kontrolirati Džonija. Kad je album izašao svi su pljuvali produkciju. Međutim Mlinarec nije imao nikakvu kontrolu, nego je Džoni preuzeo komandu, ali kad je krenula loša produkcija, onda se ogradio. Mlinarec nije mogao s njim. Džoni je diktirao. Sa mnom ne bi mogao tako jer smo bili u prevelikom klinču. Kad smo radili njegove pjesme bilo je po mom: ‘Tako to treba i tako će to biti’ – naglašava Hus.

Previous post

Lindemann najavio novi album... "F&M" stiže krajem novembra

Next post

KO SU NAJPOZNATIJI PRESTUPNICI IZ BAKINGEMSKE PALATE... Da li su Betlesi stvarno pušili u kraljičinom toaletu, ko se drogirao, a ko je krao toalet papir?

0

  1. Pilence
    20/10/2019 at 9:02 pm — Reply

    Da da stvarno nije imao pojma… Ostavio je vise iza sebe nego svi zajedno. da mozete da tezgarite. Sreca sto je otisao pa mozete da ga pricate dad ga nema.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *