Home»Muzika»Jazz»Drugo veče Pančevačkog Jazz Festivala… Little Rosies Kindergarten, Mark Guiliana Beat Music i Péter Rozsnyói Trio u Dvorani KC

Drugo veče Pančevačkog Jazz Festivala… Little Rosies Kindergarten, Mark Guiliana Beat Music i Péter Rozsnyói Trio u Dvorani KC

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnje, 22. izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu.

Druge festivalske večeri, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: austrijski Little Rosies Kindergarten, američki Mark Guiliana Beat Music i Péter Rozsnyói Trio iz Mađarske.

Little Rosies/ Photo: KCP promo
Little Rosies/ Photo: KCP promo

Sa austrijske džez scene dolazi ansambl Little Rosies Kindergarten koji čini čak 13 članova u atipičnoj big-bendovskoj formaciji.

Ovaj sastav, koji će nastupiti na otvaranju druge festivalske večeri u 20:00 časova, nema ni formalnog ni neformalnog lidera već svi komponuju i improvizuju ravnopravno.

Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama, dok vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza.

Little Rosies Kindergarten u svom izrazu nalaze mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok. Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku.

Mark Guiliana/ Photo: Justin Bettman (KCP promo)
Mark Guiliana/ Photo: Justin Bettman (KCP promo)

Od 21:30 časova nastupiće američki sastav Mark Guiliana Beat Music. Frontmen ovog benda, renomirani američki bubnjar koji je sarađivao sa Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom i drugim vedetama savremenog džeza, savršen je primer slobodnog, kreativnog muzičara 21. veka.

Stasao kao klinac na grandž bendovima poput Nirvane, Soundgardena ili Pearl Jam, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, kao i interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku.

Muzika benda Beat Music evocira stil osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza 21. veka.

Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Peter Rozsnyoi/ Photo: Facebook @Peter.Rozsnyoi
Peter Rozsnyoi/ Photo: Facebook @Peter.Rozsnyoi

Mađarski pijanista Peter Rozsnyoi  će se pančevačkoj publici predstaviti u 23:00 časa u formi pijanističkog trija, utemeljenoj u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari poput Brada Mehldaua ili Torda Gustavsena.

Baveći se ovim omiljenim formatom brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila, Rozsnyoi  se opredelio za delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti i lepotu u jednostavnosti.

Njegov je aranžerski stil utemeljen u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka, odakle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima.

U baladerskim numerama delikatan je poput Evansa, a nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene u fascinaciji Bahovom muzikom.

Previous post

KO SU NAJPOZNATIJI PRESTUPNICI IZ BAKINGEMSKE PALATE... Da li su Betlesi stvarno pušili u kraljičinom toaletu, ko se drogirao, a ko je krao toalet papir?

Next post

Tvrda svirka, tvrde reči... Bolesna štenad imaju novi singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *