Home»Film»Reditelj Sem Firstenberg specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike

Reditelj Sem Firstenberg specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike

4
Shares
Pinterest Google+
Sem Firstenberg i Miroslav Lakobrija/ Photo: Promo (FSFF)
Sem Firstenberg i Miroslav Lakobrija/ Photo: Promo (FSFF)

Američki reditelj Sem Firstenberg biće specijalni gost 13. Festivala srpskog filma fantastike, koji se održava od 17. do 20. oktobra u Studentskom kulturnom centru Beograda.

Firstenberg je tokom tri i po decenije rediteljske karijere režirao 22 filma, a njegov stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Široj publici najpoznatiji je po filmovima “American Ninja”.

Sem Fisternberg će na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike održati masterklas u petak, 18. oktobra u 19:00 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Posle predavanja posetioci će moći da pogledaju Firstenbergov akcioni horor film “Ninja III: The Domination”.

Američki reditelj izrazio je veliko zadovoljstvo zbog učešća na predstojećem Festivalu i pozvao sve zainteresovane poštovaoce horor i akcionih filmova da se pridruže masterklasu.

– Drago mi je da ću biti u prilici da učestvujem na Festivalu srpskog filma fantastike i podsetim publiku na dosadašnji rad – rekao je Fisternberg i dodao da će deo predavanja posvetiti periodu 80-ih godina prošlog veka, kada je snimao nezavisne, niskobudžetne filmove.

Na 13. Festivalu srpskog filma fantastike biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.

Selektor inostranog programa Festivala, Mladen Milosavljević, ističe da ovogodišnji strani izbor čine naslovi snimljeni u protekle dve godine u veoma raznolikim produkcijskim uslovima.

– Potrudili smo se da ovogodišnja inostrana selekcija, u žanrovskom i podžanrovskom smislu bude što raznovrsnija, kako bi ovdašnji ljubitelji horor filma, fantazije i naučne fantastike mogli da pronađu ponešto za svoj ukus. Naročito smo ponosni na kvalitet odabranih filmova, među kojima će se naslovi koji su u proteklih godinu i po nagrađivani ili bili uvršteni u takmičarski program najvećih svetskih festivala filma fantastike, kao što su festivali u Portu, Briselu, Los Anđelesu, Bilbau, San Sebastijanu, Bučonu, Torontu, Sidžesu. Neki of filmova prikazivani su i na velikim festivalima mejnstrim filma, poput onih u Kanu, Sandensu i Tibeki – kaže Milosavljević i dodaje da je najveći broj filmova pristigao sa engleskog i španskog govornog područja, dok su neki od najboljih stigli iz država koje nisu poznate po tradiciji pomenutih žanrova kao što su: Holandija, Finska, Andora, Peru, Irak i Malezija.

Ulaz na sve projekcije i Firsternbergov masterklas je besplatan.

Photo: Promo (FSFF)
Photo: Promo (FSFF)
Previous post

Divlji, razigrani, brutalni i vredni gledanja... Zaperlipopette 17. okobra u klubu Feedback

Next post

Hari Stajls objavio novi singl "Lights Up"... Pa vi protumačite sami šta je hteo da kaže

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *