Home»Muzika»Jazz»35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Nikolov-Ivanović Undectet i Anri Teksje za početak Džez svetkovine u DOB-u

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Nikolov-Ivanović Undectet i Anri Teksje za početak Džez svetkovine u DOB-u

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

U Domu omladine Beograda od 22. do 27. oktobra održaće se 35. Beogradski džez festival, pod sloganom “Džez svetkovina/Jazz Celebration”.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto pet, trajaće osam dana – redovnih šest dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam Plus, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar od 19:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Mažik Malikom, predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku.

Potom će da nastupi velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom Sand Woman.

Budući da se regularan program BDŽF ove godine završavamo nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija “Freaks” (27. oktobar), jasno je da su ovakvom selekcijom organizatori želeli i da obeleže dva događaja – pre tačno 180 godine Srbija i Francuska su uspostavile diplomatske odnose, a upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, u našu zemlju stigle su prve note tadašnjih džez kompozicija.

Nikolov–Ivanović Undectet/ Photo: Ilija Pejoski
Nikolov–Ivanović Undectet/ Photo: Ilija Pejoski

Nikolov–Ivanović Undectet jedan je od najambicioznijih poduhvata sa ovih prostora. Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja.

Za prvi album, “Artistry in Broken Rhythm” (Metropolis Jazz, 2018), autori su početnu inspiraciju našli u delima Stena Kentona (Artistry in Rhythm) i Majlsa Dejvisa (Birth of the Cool), izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.

Mažik Malik/ Photo: Karim El Dib
Mažik Malik/ Photo: Karim El Dib

Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova “Artistry in Broken Rhythm” dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine.

Takođe, proleća ove godine zauzeli su drugo mesto na Made in New York Jazz Competition – u žiriju ovog međunarodnog konkursa bili su Rendi Breker, Leni Vajt i Majk Stern.

Na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala Nikolov-Ivanović Undectet premijerno će izvesti program sa drugog albuma “Frame and Curiosity”, koji će biti objavljen uoči manifestacije.

Specijalan gost sastava na koncertu u Beogradu biće francuski flautista Mažik Malik.

Anri Teksie/ Photo: Sylvain Grippoix (BDŽF)
Anri Teksie/ Photo: Sylvain Grippoix (BDŽF)

Kontrabasista i kompozitor Anri Teksje jedan je od najbitnijih umetnika u istoriji francuskog džeza, kao i glavnih arhitekata evropskog puta u džez.

Njegov kvintet iz šezdesetih godina prošlog veka smatra se jednim od prvih free džez sastava u Francuskoj.

Šezdesetih je radio i sa svojim velikim uzorom, trubačem Donom Čerijem (još u to vreme su istraživali ukrštanja džeza sa afričkom tradicijom) i snimio niz ploča sa saksofonistom Filom Vudsom.

Počev od albuma “La compañera” (1983) sve svoje albume (preko dvadeset u različitim formacijama) objavio je za kuću Label Bleu iz Amjena.

Na dugačkoj listi muzičara sa kojima je sarađivao su i Džoni Grifin, Čet Bejker, Pol Moušn, Bad Pauel, Dekster Gordon, Džo Lovano, Stiv Svolou, Keni Klark, Džon Aberkrombi, Slajd Hempton, Li Konic i veliki broj francuskih kolega.

Osim otvorenosti prema različitim aspektima džez žanra, Teksje pokazuje interesovanje i prema svetskoj muzici, a posebno Balkana.

Nekoliko njegovih albuma nazvano je po gradovima bivše Jugoslavije, a vredi se nadati da će, posle nastupa na otvaranju manifestacije, tom nizu dodati i Beograd.

Iako već u ozbiljnim godinama, muzici i dalje pristupa sa energijom mladića, Na 35. Beogradskom džez festivalu publika će biti u prilici da čuje njegovo aktuelno ostvarenje “Sand Woman”.

Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision prodajne mreže.

 

Previous post

Džemper sa čuvenog MTV unplugged nastupa i gitara Kurta Kobejna na aukciji

Next post

BRET ANDERSON SVE NAJGORE O MUZIČKOM PRAVCU ZA KOJIM JE LUDEO SVET: Britpop je mrzeo žene, a predvodili su ga vodoinstalateri...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.