Home»Film»DOĐAVOLA, NEĆU VIŠE DA BUDEM TAJ LIK… Džim Keri objasnio depresiju na jedan od najboljih načina koji smo ikada čuli

DOĐAVOLA, NEĆU VIŠE DA BUDEM TAJ LIK… Džim Keri objasnio depresiju na jedan od najboljih načina koji smo ikada čuli

5
Shares
Pinterest Google+
Džim Keri/Photo: YouTube printscreen
Džim Keri/Photo: YouTube printscreen

Slavni glumac Džim Keri progovorio je još pre nekoliko godina otvoreno o svojoj bici s depresijom. On u svojim čestim motivacionim govorima objašnjava koliko je teško kada osoba pati od depresije i kako je oslobođenje od depresije povezano s razdvajanjem od ega.

Keri je s čitaocima Elephant journala sada podelio zapanjujuće saznanje do kojeg je došao posle godina slave: potpuno je besmisleno provesti ceo naš život stvarajući određeni identitet za sebe:

To je sve ego – želja da budemo važni, da budemo neko. U stvarnosti, to shvatanje jedinstvenog identiteta donosi samo bol i patnju, iz tri glavna razloga. Prvo, predstavlja odvojenost između nas i svih drugih bića koja obeščašćuju našu inherentnu, međusobno povezanu prirodu.

Drugo, u iluziji smo kada mislimo da stvari oko nas ne bi trebalo da se menjaju – da mi ne bi trebalo da se menjamo.

Treće, to nas udaljava od odmora u sopstvenoj osnovnoj dobroti, jer čini da osećamo kao da nismo dovoljni takvi kakvi jesmo, upravo sada.

Lek za ovu patnju je otpustiti tu želju da budete “neko”.

Kao što Keri kaže: – Osećaj celovitosti je drugačiji osećaj od osećaja sebstva. Da bi se osećala celina, moramo otpustiti pokušaj da održavamo sliku “sebstva”.

Iz sopstvenog iskustva, Keri povezuje tu istinu sa stanjem depresije:

– Ljudi celo vreme govore o depresiji. Razlika između depresije i tuge je samo slučajnost – šta se dogodilo ili se nije dogodilo, tuga, ili šta god to bilo. Depresija je kada tvoje telo govori “Dođavola, više ne želim da budem taj lik, ne želim da zadržim ovog avatara kojeg sam stvorio u svetu”. To je previše za mene.

Trebalo bi zamisliti reč “depresija” kao “duboki odmor”. Vašem telu treba depresija. Potreban mu je duboki odmor od lika koji igrate.

To je, piše Elephant journal, jedna od najboljih procena depresije koju smo čuli.

Šta je “ja”, u svakom slučaju? Pauza i otpuštanje bilo kakvog identiteta koji smo stvarali uz tako puno truda. Umesto toga zašto ne bismo živeli s otvorenim srcem i smislom za humor vezan za sebe i naš svet – jer, prema rečima Džima Kerija, ništa od toga nije bitno. A to je utešna misao.

– Nisam depresivan. Osećam tugu, radost i uzbuđenje, zadovoljstvo i zahvalnost izvan verovanja. Ali sve je to samo – vreme. I ono se samo vrti oko planeta. Ne pritiska me dovoljno dugo da bi me ubilo. To mogu samo ideje – kaže Keri.

HL/Izvor: buka.com

Previous post

Album "Monty Python Sings (Again)" na dvostrukoj LP ploči u čast pedesete godišnjice "Letećeg cirkusa"

Next post

Tango koncert i jam session... Agustin Luna i kvintet Tanguango u teatru Le Studio

1 Comment

  1. 11/10/2019 at 7:09 am — Reply

    Covek je legenda…

Leave a reply

Your email address will not be published.