Duo Prometeus na šestom Belgrade SAXperience festivalu

0
88
Duo Prometeus/ Photo: Promo (Belgrade SAXperience)
Oglasi

Koncert Dua Prometeus koga čine američki saksofonista Džozef Abad i pijanista Marko Stuparević biće održan u petak, 4. oktobra u 20:00 časova u Svečanoj sali Skupštine Grada u okviru Šestog međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience koji realizuje Udruženje saksofonista Srbije.

Posle koncerta u Beogradu, priliku da čuje ove vrhunske svetske saksofoniste imaće i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu.

Marko Stuparević i Džozef Abad su se upoznali 2011. godine kao stipendisti programa za kamernu muziku na Konzevratorijumu Hartt School Performance u Hartfordu.

Od tada uspešno nastupaju širom Sjedinjenih Američkih Država sa neverovatno različitim muzičkim kapacitetima.

Održali su više od 40 resitala, svirajući u okviru različitih koncertnih serija. Debitovali su 2016. godine na Festivalu folklorne muzike u Siglufjorduru (Island), a priznanje kritike su pobrali nastupima širom Njujorka i oblasti Nove Engleske.

Irina Stefanović/ Photo: Promo (Belgrade SAXperience)
Irina Stefanović/ Photo: Promo (Belgrade SAXperience)

Godine 2018. su objavili svoj prvi snimak u okviru kompakt diska Spectra, Connecticut Composers Inc. na kojem su premijerno predstavili delo Rajana Džespersona Icarus za saksofon i klavir.

Duo izvodi dela baroknog perioda, klasične literature, kao i porudžbina savremene muzike. Kao što implicira mitski naziv sastava (darovanje vatre ljudima), duo nastoji da utiče na društvenu zajednicu negujući publiku, ali takođe i donirajući deo svojih prihoda lokalnim humanitarnim organizacijama.

Duo Prometeus će u sezoni 2019/2020 proširiti repertoar bogatom zbirkom kompozicija inspirisanih folklornim stilovima različitih krajeva sveta, kao i novim delima istaknutih savremenih kompozitora. U isto vreme, proširiće svoju društveno odgovornu delatnost, donirajući prihod sa koncerata još dužoj listi dobrotvornih organizacija.

Duo Prometeus će na Belgrade SAXperience festivalu premijerno izvesti delo mlade kompozitorke Irine Stefanović pod nazivom “Evening Waves”. Ulaz na sve programe Belgrade SAXperience festivala je slobodan.

Photo: Promo
Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime