Home»Muzika»HRVATSKI ALTER/POP BEND DETOUR PRED NASTUP NA INDIREKTU: Sve se događa onda kada treba da se dogodi…

HRVATSKI ALTER/POP BEND DETOUR PRED NASTUP NA INDIREKTU: Sve se događa onda kada treba da se dogodi…

3
Shares
Pinterest Google+
Detour: Photo: Mare Milin
Detour: Photo: Mare Milin

Detour, perjanice hrvatskog popa 2. oktobra održaće svoj prvi solistički koncert u Beogradu.

Ovoj electro-acoustic pop muzičkoj atrakciji iz Hrvatske pripala je čast da otvori ovogodišnje, peto po redu, izdanje Indirekt Showcase Belgrade festivala (2. do 4. oktobar), zajedno sa švedskim sastavom Tiny Fighter u klubu Elektropionir.

Pred njihov prvi nastup u našem gradu imali smo priliku da porazgovaramo sa Nenadom Borgudanom, liderom benda, o tome šta jedan bend treba da uradi da bi postao regionalno i međunarodno uspešan.

Iako ste u Hrvatskoj odavno poznati i priznati kao dobro usvirana koncertna atrakcija sa pet albuma iza sebe, u Srbiju (Beograd) dolazite na prvi solistički koncert tek posle 13 godina postojanja? Gde ste vi, sve ove godine?
– Svih 13 godina mogu reć da smo u Hrvatskoj gradili karijeru bez senzacija, korak po korak, album po album. Putem je bilo i perioda kada bend skoro pa nije djelovao što je znatno usporavalo priču, zatim promjena pjevačice što su neki od razloga zašto je to sve skupa trajalo toliko dugo do nakakve prave afirmacije u Hrvatskoj pa onda i kao posljedica toga i u regiji. Pretpostavljam da dijelom razlog leži i u tome što, unatoč raznim inicijativama i tome što veći i godinama dugotrajniji izvođači sviraju u Srbiji i obrnuto, ‘razmjena’ pjesama u eteru je puno teža te putem domicilnih medija tako da je nadma se ipak i na nas sad došao red i samo ‘probijanje’ terena.

Kako to da Detour kao jedan dominantno pop bend otvara Indirekt Showcase Festival posvećen, opet, dominantno indie muzici?
– Detour je više onakav pop kakav bismo voljeli da bude, nego što je to danas prihvaćen, prisutan pop. Slobodno mogu reći da smo možda više indie nego pop bend u ovim nekim našim balkanskim okvirima. U prilog toj mojoj tezi sigurno ide i to da smo u Hrvatskoj dobili nadragu za najboljeg pop izvođača u sklopu Rock&Off, nezavisne glazbene novinarske nagrade, u kojoj je dominatan rock’n’roll tj. indie i alter kultura tako da nas nam je to pokazatelj da nas kod kuće ne smatraju klasičnim pop bendom nego bendom koji pokušava raditi dobar, kvalitetan pop. Ovo što mi radimo je puno smisleniji, artističkiji pop koji nije suhoparan i bezvredan što spada svakako pod okrilje ovakvog festivala.

Da li ste verovali da će vaš album Tour Detour tako dobro odjeknuti kako među publikom, tako i među kritičarima?
– To s albumima je uvijek frka i problem, nikad ne znaš kako će kritika reagirati. Svaki od dosadašnjih albuma je nastajao par godina, pa tako i ‘Tourdetour’ čiji je proces trajao tri godine gdje je njegov prvi singl ‘Zaljubila sam se’ izašao još 2016. godine. I prethodni album ‘A što ak’ ja…’ koji se prostro kroz par godine je zapravo otvorio plodonosan period grupe polučivši veliki uspjeh kako sa singlovima, prijemom publike tako i kod kritike. I kod jednog i kod drugog albuma smo kroz siglove već znali njihovu sudbinu prilikom čega smo imali sklonost kritike i struke.

Promena lead-vocala je ozbiljan i riskantan potez na koji ste, zapravo, bili prinuđeni kada je Maja Posavec otišla u solo vode. Da li vam je iz ove perspektive žao što se Gina Victoria nije pojavila ranije, barem koju godinu?
–  Teško mi je reći da mi je zbog bilo čega žao. Gina se pojavila u pravo vrijeme i što se dogodilo s njom i pjesmom ‘Zaljubila sam se’ djeluje zaista sudbinski. Nekako mislim da se sve događa kako se treba događati. Ne mogu reći da bi htjeo da je bilo drugačije, dapače drago mi je da je Gina sada tu i drago mi je da je Maja bila s nama deset godina tako da u svemu zajedno ima nekakvog smisla.

Detour: Photo: Mare Milin
Detour: Photo: Mare Milin

U jednom intervjuu ste izjavili da niste više bend koji prati trendove. Da li ste vi postali trend? Da li sada vas prate neki drugi bendovi iz Hrvatske ili uopšte iz regije?
– Ta izjava nije išla u smjeru sugestije što pričate, jednostavno smo ostarili i sazrili i samim time možda postali inertniji, sporiji što godine i donose sa sobom. Više ni ne pratimo trednove kao nekakvi 20-godišnjaci i ne raspoznajemo što je danas ‘cool’. Jedino što nam preostaje da se oslonimo na sebe i na to što smo godinama skupljali i upijali i da sviramo to u što vjerujemo. Da li se kao posljedica događa to da smo postali trend il’ da nas netko drugi prati, da smo mu inspiracija, pa vjerujem da se događa. Mislim da svakoga tko ima airplay ili bilo kakvi utjecaj na društveni način ima i pratitelje, te pojedince i osobe koje se referiraju na taj rad.

Vi ste poznati kao muzičar, producent, ali šira javnost manje zna da ste po profesiji – arhitekta. Koliko je muzika komplementarna sa arhitekturom?
– Vrlo je komplementarna. Nekako je glazba cijelo vrijeme prisutna u mom životu. Autorstvo u glazbi i u arhitekturi susreću se s istim problemom, to je taj problem praznog papira na koji treba nešto nacrtati ili napisati. U arhitekturi si sputan mnogim ograničenjima tj. mnogim zadanim stvarima i zahtjevima, glazba je u tom smislu slobodnija ali problematika je ista, proces projektiranja i stvaranja glazbe je mogu reći gotovo isti, barem kod mene i nekakav rezultat koji se želi postići je isti, težnja prema nekom savršenom, funkcionalnom, skladnom obliku. Osim što mi arhitektura pomaže kao odmor od glazbe tako i  glazba mi pomaže kao odmor od arhitekture, pomažu mi kao sinteza.

S obzirom na to da ste bili jedan od onih koji su projektovali Arenu u Zagrebu, da li je na pomolu ostvarenje davnašnje želje da svirate u dvorani koju ste pravili?
– Istina je da sam bio taj koji je predložio u idejnom rješenju, rješenje s lamelama i dao time glavno vanjsko obilježje dvorane. Nekako mi privlačna i zanimljiva ideja i sudbinski izgleda da upravo u Areni napravimo solistički koncert. Teško je reći dal ćemo taj cilj dostići ali na putu, barem u obliku nekog sna težimo. S obzirom da nam je ime benda detour taj put je do sada uvijek bio nešto sporiji i duže je trajao. Nekako mogu zaključiti da otpočetka rastemo i da je ta linija rasta uvijek nekako prisutna pa tko zna možda doguramo i do Arene.

Da li će posle gostovanja na Indirekt Show Case festivalu krenuti neko dalje razvijanje međunarodne karijere?
– Teško mi je sad pričati o međunarodnoj karijeri jer mi smo bend koji stvara na hrvatskom pa ako mislite pod međunarodnom Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, BiH i ostale države u regiji onda potvrđujem da nam je to težnja, otvoriti te teritorije što nam se polako počelo u posljednje vrijeme i događati. Poslije Beograda krajem listopada slijedi solistiški koncert i u Sarajevo u kojem smo već svirali, prije par dana smo bili u Podgorici, bilo je poziva i iz Skopja, te s Kosova tako da je, nadam se, samo pitanje vremena kada ćemo se svirati na području cijele regije. O nekakvoj više internacionalnoj karijeri na područjima koja nisu naša jezična područja u to nekako sumnjam tj. nemam afinitet prema tome no da se takvo nešto dogodi bili bi oduševljeni al nekako ovako logčki mi je teško vjerovati u to.

Kada izlazi Detour06?
– Šesti album grupe Detour je u procesu, dal ćemo ga objaviti kao klasični album ili s nekim drugačijim konceptom još je rano govoriti o njegovoj formi. Nekakve ideje postoje kako bi i na koji način prezentirali sljedeći set novih pjesama tako da već početkom iduće godine možemo se nadati nekakvom prvom singlu koji će otvoriti i najaviti priču novog albuma.

 

 

Previous post

Porto Morto i Darko Rundek zajedno u spotu za pesmu "Hodaj"

Next post

AUTOBIOGRAFIJA DEBI HARI ŠOKANTNA JE, KAO ŠTO JE I BLONDI (BILA)... Silovao je obožavalac, napao serijski ubica, a imala je i "vrelu epizodu" sa Dejvidom Bouvijem

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *