Home»Muzika»Jazz»Milanski kvartet saksofona i Gordan Tudor otvaraju 6. Belgrade SAXperience

Milanski kvartet saksofona i Gordan Tudor otvaraju 6. Belgrade SAXperience

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji  – Belgrade SAXperience koji se održava od 2. do 5. oktobra biće svečano otvoren koncertom World Premiers u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu danas u 19:00 časova.

Ovaj koncert okupiće velike međunarodne muzičke zvezde, saksofonistu Gordana Tudora i Milanski kvartet saksofona, a publika će imati priliku premijerno da čuje kompoziciju Aleksandra Sedlara, naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grgina i Rija Node specijalno pisanu za Gordana Tudora.

Gordan Tudor/ Photo: Promo (Belgrade SaxPirience)
Gordan Tudor/ Photo: Promo (Belgrade SaxPerience)

Gordan Tudor je jedan od vodećih muzičara svoje generacije, aktivan kao solista, kompozitor i pedagog. Višestruki je pobednik državnih i međunarodnih takmičenja saksofonista i kompozitora, kao i dobitnik najviših umetničkih i diskografskih nagrada.

Nastupao je po čitavoj Evropi i Severnoj Americi u različitim kamernim sastavima, a takođe i kao solista sa mnogim orkestrima. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umetničkoj akademiji u Splitu.

Milanski kvartet saksofona/ Photo: Promo (Belgrade SaxPerience)
Milanski kvartet saksofona/ Photo: Promo (Belgrade SaxPerience)

Milanski kvartet saksofona je osnovan 2010. godine i u njegovom sastavu su četiri mlada muzičara iz Pijemonta, Veneta, Lombardije i Trentina.

Zahvaljujući studijama kod renomiranih profesora u Francuskoj, Austriji i Italiji, razvili su virtuoznost i muzikalnost koja je veoma cenjena.

Festival se nastavlja nastupom ansambla Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa (četvrtak, 3. oktobar u 20:00 časova u sali Muzičke škole Stanković) i Prometheus dua (4. oktobar u 20:00 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda).

Poslednje večeri festivala u subotu, 5. oktobra u 20:00 časova u sali Beogradske filharmonije nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora, kao i jedna premijera.

Photo: Promo
Photo: Promo

Osim vrhunskih koncerata i neospornog doprinosa muzičkoj sceni naše zemlje kroz razvoj kompozicija za saksofon, publika će u toku festivala imati priliku da prisustvuje i majstorskim kursevima učesnika festivala, dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru Beograda kao i večernjim SAXperience Nights džem sešnima u hotelu Radisson Collection Old Mill.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste imaće i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević.

Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Banda saksofonista/ Photo: Promo
Banda saksofonista/ Photo: Promo

Koncerti na otvorenom – Banda saksofonista / Sax Nouveau
Sreda, 2. oktobar u 14:00 – Plato ispred Kulturnog centra Beograda
Četvrtak, 3. oktobar u 14:00 – Trg Nikole Pašića
Petak, 4. oktobar u 14:00 – Cvetni trg
Subota, 5. oktobar u 14.00 – Knez Mihailova 26

SaxPerience Nights – Radisson Collection Old Mill
Sreda, 2. oktobar u 22:00 – Tenor Madness (Jam session host: Maksim Kočetov)
Četvrtak, 3. oktobar u 22:00 – Fast and Furious (Jam session host: Uglješa Novaković)
Petak, 4. oktobar u 22:00 – Paris – Belgrade (Jam session host: Francois-Charles Rouyer)
Subota, 5. oktobar u 22:00 – Fusion night (Jam session host: Luka Ignjatović)

Previous post

Rock Opera ponovo u Beogradu... Nove pesme slušaćemo 28. novembra u Sava Centru

Next post

Porto Morto i Darko Rundek zajedno u spotu za pesmu "Hodaj"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *