Home»Muzika»IZNENAĐUJUĆI REZULTATI GLOBALNOG ISTRAŽIVANJA O NAVIKAMA SLUŠANJA MUZIKE… Rock je popularniji od hip hopa, metal u Top 10! Evo koji su najpopularniji žanrovi u svetu…

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI GLOBALNOG ISTRAŽIVANJA O NAVIKAMA SLUŠANJA MUZIKE… Rock je popularniji od hip hopa, metal u Top 10! Evo koji su najpopularniji žanrovi u svetu…

5
Shares
Pinterest Google+
Slušanje muzike/Photo: Pixabay
Slušanje muzike/Photo: Pixabay

Nedavno istraživanje organizacije IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) o navikama slušanja muzike u svetu donelo je zanimljive rezultate.

U Kini, na primer, prosečan slušalac nedeljno provede 17,7 sati slušajući muziku, dok je na prvom mjestu najpopularnijih žanrova pop, a klasična muzika i opera su na šestom mestu popularnosti i jedno mesto su iznad rock muzike i čak dva iznad elektronske i dance muzike.

Prosečan Indijac muziku sluša 19,1 sati nedeljno, a na listi najpopularnijih žanrova dominiraju oni lokalni, odnosno Bollywoodski stari i novi talas dok je hip hop tek na šestom mestu popularnosti.

Meksikanci, s druge strane, nedeljno najduže slušaju muziku, i to 25,6 sati u proseku dok je na prvom mestu popularnosti rock muzika.

Konačno, globalno istraživanje je pokazalo da je u svetu najpopularniji žanr pop muzika, a uprkos unazad nekoliko godina velikom porastu popularnosti, hip hop prošle godine ipak nije bio popularniji od rock muzike koja je na drugom mestu. Na osmom mestu se smestio metal, odmah posle K-Popa, dok je na desetom mestu klasična muzika.

Najveći fanovi muzike u svetu su Južnoafriaknci, Amerikanci i Meksikanci, a muzika se najčešče sluša u kolima, uz kafu ili na radnom mestu.

Zanimljivo je da, uprkos onome što na ulicama viđamo svakog dana, na globalnom nivou samo 20% ljudi redovno sluša muziku na  svojim pametnim telefonima.

Najpopularniji žanrovi u svetu:

#1 Pop
#2 Rock
#3 Oldies
#4 Hip-hop/Rap
#5 Dance/Electronic
#6 Indie/Alternative
#7 K-Pop
#8 Metal
#9 R&B
#10 Classical

Kompletne rezultate istraživanja možete pronaći OVDE.

Previous post

ČETVRTI ALBUM, ISTA IDEJA, ISTA ENERGIJA... Hund objavio singl "SFRJ (sviram Punk!)", novo izdanje stiže... uskoro

Next post

Pred treći deo regionalne turneje Marko Louis fanovima poklonio zanimljiv koncertni snimak... a uskoro stiže - "Sloboda"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *