Home»Knjige»“Svi smo mi na dnu pakla čiji je svaki trenutak pravo čudo”… Predstavljamo vam novo izdanje zbirke eseja “Zli demijurg” Emila Siorana

“Svi smo mi na dnu pakla čiji je svaki trenutak pravo čudo”… Predstavljamo vam novo izdanje zbirke eseja “Zli demijurg” Emila Siorana

4
Shares
Pinterest Google+

Emil Sioran, jedan od najznačajnijih filozofa i esejista XX veka, čuven je po svom duboko pesimističkom i fatalističkom poimanju sveta.

Iako se uporno trudio da ostane izvan društvenih tokova, odbijajući većinu zahteva za intervjue, kao i brojne nagrade, retki su oni koji su tako duboko i analitično promišljali to isto društvo, čovekovu egzistenciju i duh tadašnjeg vremena.

Sa svojom suprugom živeo je u potpunoj izolaciji u Latinskoj četvrti u Parizu, zauzevši tako, u odnosu na svet, onu distancu koja je neophodna da bi se taj svet istinski sagledao.

Mračan pogled skeptika na paradoks našeg postojanja može se svesti na ovu njegovu misao: Svi smo mi na dnu pakla čiji je svaki trenutak pravo čudo.

Photo: Promo
Photo: Promo

Ova knjiga predstavlja zbirku šest Sioranovih eseja: “Zli demijurg”, “Novi bogovi”, “Paleontologija”, “Susreti sa samoubistvom”, “Neoslobođeno” i “Zadavljene misli”.

Tekstovi su različiti po svojoj formi i dužini, ali suštinski ujedinjeni u temama koje su tradicionalno okupirale autora – smrt, bog, dobro i zlo, ljudske slabosti, strah, apsurd i očaj postojanja.

Uz izvanredan prevod Mire Vuković i pogovor Milovana Danojlića, čitaoci sada mogu da uživaju u novom, prerađenom izdanju ovog Sioranovog dela.

Previous post

Legendarni bubnjar Džindžer Bejker u bolnici, u kritičnom stanju...

Next post

Kijanu Rivs o novom "Matrixu": Pročitao sam scenario, apsolutno sam oduševljen

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *