Home»Film»Svečanom dodelom nagrada zatvoren 12. Leskovački festival filmske režije

Svečanom dodelom nagrada zatvoren 12. Leskovački festival filmske režije

4
Shares
Pinterest Google+

Svečanom dodelom nagrada i prikazivanjem pilot epizode serije “Senke nad Balkanom 2”  Dragana Bjelogrlića završeno je 12. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

Festival je održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Umetnički direktor festivala, Darko Bajić zahvalio se publici na velikom odzivu rekavši da su upravo oni dali srce festivalu i da će se po tome pamtiti ovogodišnje festivalsko izdanje. 

Teona Mitevska Strugar, rediteljka filma “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ primajući glavnu nagradu – Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za najbolju režiju rekla je:

– Nije lako biti reditelj, ali ja jako volim svoj posao. Živela umetnost, živeli autorski filmovi, živela beskompromisnost, živela hrabrost, i u duhu crnog talasa – živeo dobar film.

Publici su se obratili i Dragan Marinković i Petar Ristovski, dobitnići druge i treće nagrade “Živojin Žika Pavlović” za režiju.

Ajvar/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Ajvar/ Photo: Promo

Nataša Ninković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu “Ajvar” pozdravila je publiku putem video poruke istakavši da joj je neizmerno žao što nije u mogućnosti da primi nagradu u Leskovcu:

– Jako sam srećna što sam primila ovu nagradu. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao moj i Sergejev rad u ne baš lakoj konkurenciji. Zahvaljujem se i mojoj rediteljki Ani Mariji Rossi što je napisala ulogu za mene i što me je spojila u kadru sa mojim kolegom sa klase. Nije bilo lako držati Sergeja na jednom mestu mesec dana, ali se isplatilo. Leskovačka publiko, hvala i vama što nas uvek podržavate. Žao mi je što neću biti u prilici da vam se uživo poklonim, ali verujem da ću uskoro biti u mogućnosti da to ispravim.

Video porukom publici su se obratili i Sergej Trifunović, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu “Ajvar” kao i Ivan Salaj, dobitnik nagrade za najbolju produkciju za film “Osmi povjerenik”.

Radoslav Stanišić, dobitnik Specijalnog priznanja Darka Bajića za film “Poslednji YU filmski romantik” istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što prima nagradu za film koji je posvetio svom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću, a još veće zadovoljstvo što mu je, prema njegovim rečima, nagradu uručio Šaranovićev naslednik – profesor Bajić.

Festival je zatvorio reditelj i glumac Mima Karadžić stihovima pesme “Proljeće” Vitomira Vite Nikolića.

Mima Karadžić/ Photo: KomunikArt
Mima Karadžić/ Photo: KomunikArt

LIFFE se tokom svoje jedanaestogodišnje istorije razvio u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

Među ovogodišnjim gostima festivala bili su Bogdan Diklić, Miloš Biković, Lazar Ristovski, Irfan Mensur, Goran Bogdan, Andrija Milošević, Bojana Maljević, Milena Pavlović, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Radonjić, Andrija Kuzmanović, Ana Marija Rossi, Teona Mitevska Strugar, Ines Tanović, Vladimir Blaževski, Dragan Marinković, Nenad Dizdarević, Bora Drašković, Mima Karadžić, Radoslav Stanišić, Petar Ristovski…

Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora  Darka Bajića. Za prestižne festivalske nagrade takmičilo se pet domaćih i osam regionalnih filmova.

Darko Bajić/ Photo: Promo (LIFFE)
Darko Bajić/ Photo: Promo (LIFFE)

Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri “Živojin Žika Pavlović” pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija”.

Dobitnik druge nagrade “Živojin Žika Pavlović” je Dragan Marinković za režiju filma “Pijavice”.  Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” pripala je Petru Ristovskom za film “Kralj Petar Prvi”.

Film “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja nagrađen je za najbolju produkciju.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu u filmu “Ajvar”, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu je Nataša Ninković za ulogu u istom filmu.

 Specijalno priznanje žirija pripalo je Zorici Nuševoj za ulogu u filmu “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“.

Dobitnica specijalnog priznanja žirija je Ana Marija Rosi za režiju filma “Ajvar”.

Specijalno priznanje Darka Bajića dodeljeno je crnogorskom reditelju Radoslavu Stanišiću za film “Poslednji YU filmski romantik“.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je tročlani žiri u sastavu Vinko Brešan, Bojana Maljević i Nenad Dizdarević.

Žiri u sastavu Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova.

Gran pri “Radomir Bajo Šaranović“ pripao je Siniši Cvetiću za režiju filma “Dinosaurus“. Druga nagrada pripala je Sari Ristić za režiju filma “Autorefleksije u tri epizode”, dok je dobitnica treće nagrade slovenačka rediteljka Mateja Rokavec za film “Češnjevi kolački”.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

OSTALO JE JOŠ 7 DANA ZA GLASANJE... Još nije kasno da vi odlučite ko će u FINALE MOBIL DEMO FESTA

Next post

Sickter predstavio novi video singl... Poslušajte "Ostajem"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *