Home»Muzika»Homeland»UTVRĐENO GDE JE PROBLEM… KAKO GA REŠITI? Nove pesme postaju prošlost samo dan nakon objavljivanja

UTVRĐENO GDE JE PROBLEM… KAKO GA REŠITI? Nove pesme postaju prošlost samo dan nakon objavljivanja

4
Shares
Pinterest Google+
Muzika, slušanje muzike/Photo: Pixabay
Muzika, slušanje muzike/Photo: Pixabay

Muzička industrija u 2019. godini našla se na najvećoj prekretnici dosad, zbog čega su pop/rock izvođači primorani da objavljuju nove pesme i spotove takoreći jednom nedeljno da bi ostali aktuelni kod publike.

Ovaj globalni problem hiperprodukcije se odrazio i na naše prostore, pa su tako pojedini domaći izvođači istakli da su oni sami krivci za ovaj tempo objavljivanja pesama.

Što se tiče stanja na svjetskoj muzičkoj sceni, stvari su nešto brže nego na našim prostorima. Frontmen benda Foals, Janis Filipakis ističe da pesme dolaze prebrzo i da trenutno vlada zasićenje na muzičkoj sceni.

– Previše je muzike na tržištu, prosečna pesma ne može ni da ostari dovoljno, a već bude zamenena nekom drugom. Nijedna pesma nema dovoljno vremena da sazri pod ovim suncem, jer svaka biva zamenjena prebrzo, a svi pokušavaju da uhvate tračak tog sunca – rekao je frontmen benda Foals.

Ovaj muzičar je samo jedan od velikog broja izvođača koji su postavili ovu dinamiku objavljivanja pesama. Bend Foals će za nešto manje od mesec dana objaviti svoj drugi album u 2019. godini. Prethodni je objavljen u martu.

Za mnoge izvođače koji objavljuju pesme i albume nezavisno od izdavačkih kuća ovo i nije toliko nepoznata stvar, jer pesma koju objave danas, već sutradan postaje prošlost. Međutim, ova pojava se počela ogledati i kod profilisanih velikih izvođača.

Ariana Grande je objavila album “Thank U” samo šest meseci posle prethodnog “Sweetener”. Dva meseca kasnije objavila je singl “Monopoly”, a posle toga i singlove “Boyfriend”, “No 1” kao i pesmu “Don’t Call Me Angel”, koju je uradila u saradnji s Majli Sajrus i Lanom del Rej.

Studijski albumi su nekad bili najcenjenija stvar u muzičkoj industriji. Sada već davne 2000. godine od prodaje albuma u SAD produkcija je zaradila 92,3% svojih prihoda. Danas su stvari drugačije i albumi u fizičkom obliku se sve manje objavljuju.

Za razliku od prihoda od prodaje CD albuma ili prihoda od preuzimanja pesama s interneta, koji generišu prihode samo jednom, strimovanje određene pesme generiše autorske naknade svaki put. Muzička industrija proizvodi zbog toga više muzike nego ikada ranije, navodi se u novom izvještaju The Wall Street Journala.

Novinar Nil Šah izveštava da je količina muzike koja je objavljena na globalnom nivou, od šezdesetih godina, porasla otprilike sedam puta, a zasluge za to pripisuje promenjenom okruženju industrije.

Pojedini umetnici proizvode više muzike nego ikad, a kao primer navode umetnika poznatog kao King Gizzard & The Wizard of the Lizard, koji je objavio pet albuma u 2017. godini i snimio 13 studijskih albuma u roku od pet godina.

HL/Izvor: nezavisne

Previous post

Mala škola bontona: kako se sluša saksofon... Banda saksofonista za najmlađe na Kolarcu

Next post

Ovaj grad će ponovo bacati svetla daleko... Bendu Artan Lili nagrada "Milan Mladenović"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *