LP Duo predstavio album “Duality”… Promocija 21. septembra u Metropolisu

0
140
Oglasi
LP Duo/ Photo: Promo (Universal Music)
LP Duo/ Photo: Promo (Universal Music)

LP Duo, jedan od najznačajnijih klavirskih dua na našim prostorima, predstavio je danas novi album pod nazivom “Duality” (Universal Music Serbia). Osim što ga je moguće pronaći na svim digitalnim servisima, album je dostupan i na ploči i CD-u.

“Duality” prvi put na jednom mestu okuplja autorske kompozicije pisane za izvođenje na hibridnim klavirima LP Dua, potpuno novom instrumentu razvijenom tokom istraživačkog projekta Quantum Music, koji prvi put u takvu vezu dovodi muziku i kvantnu fiziku.

– Kao LP Duo, do sada smo svirali kompozicije drugih kompozitora, a sada je to nešto naše. Pritom, ograničavamo se od potencijalne mogućnosti da nam neko kaže kako smo ili kako je trebalo da izvedemo neku kompoziciju po pitanju stila, izvedbe… Naravno, sama interpretacija je živa stvar i izvoditi različitu muziku je jako kreativno, ali interpretacija svoje muzike je nešto posebno – tu opet nailazimo na momenat dualnosti između komponovanja i izvođenja komponovanog, kada dajete nešto više sebe – objašnjavaju Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Motiv dualnosti javlja se i u njima karakterističnom spoju digitalnog i akustičnog, tehnologije i kreacije, dok LP Duo donosi jedinstvenu inovaciju u komponovanju i izvođenju nove klavirske muzike.

– Delovalo nam je kao super ideja da nazivom albuma direktno opišemo motiv koji nas je pratio tokom cele karijere u različitim formama, a to je dualnost. U našem slučaju, ona ne deluje kao nešto što je crno ili belo, čak ni u situacijama digitalno – akustično ili čak muško – žensko. Umesto toga, trudimo se da zađemo dublje u propitivanje tih odnosa, kao i momenata balansa. Na kraju, iako se centri teže menjaju, balans je uspostavljen konstantno – dodaju Sonja i Andrija.

Kako bi na tu temu, ali i o čitavom albumu mogli da diskutuju sa ljubiteljima njihove muzike i saradnicima, LP Duo će promociju albuma “Duality” održati u Muzičkoj kući Metropolis u subotu, 21. septembra sa početkom u 18:00 časova.

“Duality” je u prethodnom periodu najavljen sa tri singla – “Analog Love”, “Prince de Galles” i “Lemon, Honey, Ginger”, zajedno sa spotovima za prve dve numere.

Ove, ali i sve druge nove kompozicije, duo će izvesti na koncertu u Novosadskoj sinagogi 11. oktobra.

LP Duo/ Photo: Promo (Universal Music)
LP Duo/ Photo: Promo (Universal Music)

Od 2004. godine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati u svetu muzike kao LP Duo, istovremeno su eksperimentisali sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijali novi pristup savremenoj klavirskoj muzici.

Od tada, brišući granice između kamernog ansambla i rok benda, i pod imenom LP Duo, postali su jedan od trenutno najuspešnijih klavirskih dua.

Tokom svoje bogate izvođačke karijere, nastupali su u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku i Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, na brojnim festivalima i solističkim turnejama širom Evrope, SAD-a i Azije, sa stalnim koncertima širom regije Zapadnog Balkana.

LP Duo proglašen je jednim od osam najboljih svetskih klavirskih dua na najvećem svetskom takmičenju Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida) 2008. godine.

Dobitnici su nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih kao i godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike.

Pored ovih, osvojili su i nagradu Bryno Frey Stiftung Landes u Nemačkoj koja se inače dodeljuje samo nemačkim državljanima.

Album “Duality”, lista pesama:
1. Analog Love
2. Cosmic Strings
3. Lemon, Honey, Ginger
4. Prince de Galles
5. Good Morning, Mr. Correa
6. Collapse – Ostinato for Leonid Šejka

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime