Home»Film»Projekcijom filma “Balkanska međa” svečano otvoren 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije

Projekcijom filma “Balkanska međa” svečano otvoren 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu  počelo je u sredu, 18. septembra, ceremonijom svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu.

Prisutnima su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sonja Conić, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Posle njih su govorili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i glumci Bogdan Diklić i Miloš Biković.

– Gledali smo kako LIFFE raste i postaje jedan od najprestižnijih festivala u regionu, i zaista je zadovoljstvo što smo mi organizatori ovako velike manifestacije. LIFFE je sprega zajedničkog rada i entuzijazma svih nas na čelu sa Darkom Bajićem, koji stvaramo u našem malom gradu ovako veliku stvar – izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sonja Conić.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, istakao je kako mu je veliko zadovoljstvo što vidi punu salu u Narodnom pozorištu u Leskovcu, i zahvalio se svim gostima koji su odvojili vreme i energiju da dođu na ovu manifestaciju.

– Obično se kaže da su filmovi više od života, i oni to jesu. Za LIFFE vam trebaju emocije, a filmovi su pre svega emocije – zaključio je Matić.

Darko Bajić/ Photo: Promo (LIFFE)
Darko Bajić/ Photo: Promo (LIFFE)

Darko Bajić se, pre svega, zahvalio celom timu Leskovačkog kulturnog centra, koji organizuje festival. Proslavljeni reditelj je pozvao publiku da ostavi svoj sud po završetku manifestacije.

– Vaš aplauz će govoriti koliko je ovaj festival uspešan, a ja ću, kad vidim pune sale, aplaudirati vama – rekao je Bajić i dodao – Zahvaljujem se Leskovcu što me uvek tako lepo dočeka i što zna na pravi način da dočeka ljude koji dolaze iz čitavog regiona.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, izrazio je duboku zahvalnost prisutnima što su deo izuzetne manifestacije zahvaljujući kojoj Leskovac zasluženo zauzima važno mesto na kulturno-umetničkoj mapi regiona:
– Negujući ljubav prema filmskom stvaralaštvu negujemo i dobre susedske odnose. Tako ćemo i ove godine zahvaljujući LIFFE-u zbrisati granice na prostoru eks Jugoslavije. Nadam se da će ovogodišnji LIFFE biti prizor i prozor svim prijateljima Leskovca u razumevanju naše bogate istorije, kulture i tradicije.

Bogdan Diklić/ Photo: Promo (LIFFE)
Bogdan Diklić/ Photo: Promo (LIFFE)

Bogdan Diklić, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović” koja mu je dodeljena za afirmaciju regionalne kinematografije u svetu, zahvalio se za priznanje koje za njega predstavlja veliku čast:
–  Hvala umetničkom savetu, hvala ovom festivalu, hvala svim onim ljudima koji su mi omogućili da, nakon 44 godine koliko radim ovaj posao, sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje Živojin Žika Pavlović. Kako u njihovo, tako pomalo i u moje ime.

Miloš Biković je prilikom otvaranja festivala istakao da su mu dolazak i postojanje ovog festivala jedan od razloga zbog kog mu je Leskovac značajan:
– Pored dva razloga zbog kojih volim da dođem ovde, sada imam i treći, a to je ovaj festival. Drago mi je da sam deo ovoga. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj festival desi i živi. Kada je sala ovako puna, to je znak da kultura živi i da smo napravili još jednu pobedu. Ovim proglašavam 12. LIFFE otvorenim.

Posle ceremonije, u okviru Takmičarskog programa je počela projekcija rusko – srpskog filma “Balkanska međa” reditelja Andreja Volgina, u kojem glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović, i Gojko Mitić, i ruski Anton Pampušnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov i Sergej Garmaš.

 Miloš Biković/ Photo: Promo (LIFFE)
Miloš Biković/ Photo: Promo (LIFFE)

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održava se od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu.

U četvrtak, 19. septembra, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” (Bioskop LKC, 19:30), “Glumim, jesam” (Narodno pozorište, 19:00), “Sam samcat” (Bioskop LKC, 21:30) i “Kralj Petar Prvi” (Narodno pozorište, 21:00), koji je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar.

U programu Studentski film, od 23:30 u Bioskopu LKC će biti prikazani studentski filmovi iz BiH i Slovenije.

U pratećem programu u Leskovačkom kulturnom centru, biće održana promocija monografije “Nebojša Glogovac” autorke Tatjane Nježić, otvaranje istoimene izložbe Maje Medić, kao i predstavljanje filma “Južni Vetar 2” i četvrte sezone serije “Ubice moga oca”.

U Bioskopu LKC će se, u okviru programa “U krupnom planu”, publici predstaviti popularni hrvatski glumac Goran Bogdan.

Previous post

IZBOR KRITIČARA GUARDIANA: OVO SU 10 NAJBOLJIH SERIJA 21. VEKA

Next post

Elektromattik predstavio spot za pesmu "Sav tvoj mrak"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *