“Mačka u koferu” Branislava Jankovića pobednik XIV Deretinog konkursa za neobjavljeni roman

0
53
Knjige/Photo: Pixabay

Na XIV Deretin konkurs za neobjavljeni roman za Nagradu “Miroslav Dereta”, u periodu od 1. marta do 1. jula 2019. stiglo je 108 rukopisa.

Na poslednjoj sednici, žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da Nagrada “Miroslav Dereta” za 2019. godinu pripadne Branislavu Jankoviću za roman “Mačka u koferu”.

Branislav Janković/ Photo: Promo (Dereta)
Branislav Janković/ Photo: Promo (Dereta)

Roman “Mačka u koferu” izraz je autorove visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme.

Od naslova, preko svih likova i situacije u kojima se nalaze, autor oglašava da je tekstualni univerzum jedini sa kojim čitalac dolazi u dodir.U tom se smislu roman razvija dvojako: kao duhovita priča kojoj je jedini cilj da bude zanimljivo ispričana, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću, pa i polemika sa njenom ulogom i svakom vrstom ideološkog čitanja.

Ono o čemu je davno pisala postmoderna književna teorija, tvrdeći da se tekst hrani drugim tekstovima, Branislav Janković je u svom romanu obelodanio (niz je književnih reminiscencija u romanu: od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa do Dušana Kovačevića), pokazujući da je književnost jedini referentni okvir u kome treba razumeti romaneskna zbivanja, koja su isključivo konstrukcija.

Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno viđenje života.

U ovoj “čudnoj knjizi” koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje.

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane: “O vukovima i senkama”, “Suze Svetog Nikole”, “Vetrovi zla”, “Peta žica”, “Poslednji cirkus na svetu”, “Gvozdeni oblaci”, knjigu priča “Bezimeni” i zbirku poezije “Februarski brodovi”. Član je Srpskog književnog društva.

Uručenje Nagrade “Miroslav Dereta” Branislavu Jankoviću i promocija nagrađenog romana “Mačka u koferu” održaće se u Galeriji 73 na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije “Decembarski dani Čukarice”.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime