Home»Muzika»Pixies konačno objavili album “Beneath the Eyrie”… Edgar Alan Po bi bio zadovoljan

Pixies konačno objavili album “Beneath the Eyrie”… Edgar Alan Po bi bio zadovoljan

5
Shares
Pinterest Google+
Pixies/Photo; facebook@pixiesofficial
Pixies/Photo; [email protected]

Američki alternativni rok bend Pixies, koji je 2014. godine snimio album posle 23 godine pauze, objavio je sedmi po redu studijski album “Beneath the Eyrie”, koji je snimljen u duhu priča Edgara Alana Poa.

Pevač i frotmen Blek Frensis, poznatiji kao Frenk Blek, izjavio je da su na novom albumu pomešani zvuci aktustične i ritam gitare, kao što je bend to činio na prvim koncertima. Frensis je naveo da je album u gotičko-literarnom stilu.

Bend, čiji je vrhunac karijere bio krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, osnovan je 1986. godine u Bostonu, američkoj saveznoj državi Masačusets. Posle svađe članova, grupa se raspala 1993, ali je ponovo formirana 2004. godine.

Stalnu postavu grupe čine Blek Frensis, zatim Džoi Santjago, Kim Dil i Dejvid Lavering.  U SAD su imali skroman uspeh, a mnogo uspešniji su bili u Velikoj Britaniji i Evropi, mada sa studijskim albumima nikada nisu imali naročitu prolaznost kod široke publike zbog naglašene gitarske distorzije.

 Blek Frensis je glavni tekstopisac i pevač grupe. Njegove pesme se bave nesvakidašnjim temama kao što su nadrealizam i NLO. Mnoge pesme govore o psihičkoj nestabilnosti, biblijskim prikazima nasilja, fizičkim povredama i incestu.

Grupa se često smatra neposrednim prethodnikom eksplozije alternativnog roka 90-ih godina.

Pixies/Photo; facebook@pixiesofficial
Pixies/Photo; [email protected]

 Pixies su bili inspiracija za čitavu generaciju muzičara, među kojima i za Nirvanu na čelu s Kurtom Kobejnom. Njihov uticaj je znatno porastao u godinama posle njihovog razlaza. Pixies su objavili šest studijskih albuma – “Come on Pilgrim” (1987), “Surfer Rosa” (1987), “Doolitle” (1989), “Bossanova” (1990) i “Trompe le Monde” (1991) i “Indie Cindy” (2014).

Previous post

"Rainbow of Colors" najavljuje novi album Nila Janga posle sedam godina

Next post

GOOGLE ODAO POČAST B. B. KINGU... Kralj bluza danas bi napunio 94

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *