Home»Muzika»Kultni album Električnog orgazma “Distorzija” posle 33 godine ponovo na vinilu

Kultni album Električnog orgazma “Distorzija” posle 33 godine ponovo na vinilu

4
Shares
Pinterest Google+
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX

Električni orgazam, bend koji je ostavio trag  u istoriji ex-Yu rocka, 1986. godine objavio je jedan od najuspešnijih albuma i poslednji studijski materijal koji je izašao za tadašnji Jugoton – “Distorzija”. “Debela devojka”, “Vudu bluz”, “Ša la la”, “Kapetan Esid”, “Ne postojim”, “Ja sam težak kao konj”, “Hej, ti” i druge pesme s ovog albuma i danas se, posle 33 godine izvode na koncertima Električnog orgazma. Gile, Švaba, Čavke i Banana činili su tadašnju postavu Orgazma, a upravo je ovaj album označio prvi pravi povratak benda na scenu.

Producenti su bili Gile i Piko Stančić, a omot albuma radio je slikar Radovan Hiršl. Sve je to prethodilo kultnom koncertu Orgazma u zagrebačkom Kulušiću s legendarnom najavom pokojnog Dražena Vrdoljaka, koji je takođe objavljen za Jugoton na live izdanju “Braćo i sestre”.

distorzija-ova

“Distorzija” je, kako je ove godine napisao muzički kritičar portala Ravno do dna, Zoran Stajčić, “ključni album na kojem je pronađena stonesovska formula, gdje blues, boogie i heroin na našem jeziku dišu skladno kako dišu skladno na engleskom na jednom “Exile On Main St.” Rock bitange su na konju, a narod ih slavi. Onaj kratkotrajni moment pobjede rocka, dok se društveno-povijesni Altamont približava. “Distorzija” je album bez loše sekunde, bez lošeg takta, a opet kao da je odsviran u jednom dahu, prljavo bezobrazno, kako zvuči svaki veliki rock album”,  napisao je Stajčić u recenziji izdanja “Električni orgazam – Original Album Collection”, objavljenog takođe ove godine za Croatia Records.

Zato je reizdanje vinila “Distorzija” logično u misiji Croatia Recordsa da podseća stare i uči mlade generacije o najboljim godinama ex-Yu rocka. Ovo izdanje donosi osveženu repliku originala s remasterizovanim snimcima s originalnih magnetofonskih traka koje se nalaze na 180-gramskom crvenom vinilu.

Svaki kupac vinila dobiće i download kod za digitalno preuzimanje albuma.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

NORMALAN I NERAZMAŽEN... Evo šta je Eros Ramacoti tražio od organizatora pre nastupa u Beogradu, a ima veze sa - fudbalom

Next post

The Who predstavili omot i prvi singl sa novog albuma  - "Who"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *