Home»Muzika»Prodaja vinila mogla bi da nadmaši prodaju CD-ova prvi put posle 1986. godine… ali streaming ipak dominira industrijom

Prodaja vinila mogla bi da nadmaši prodaju CD-ova prvi put posle 1986. godine… ali streaming ipak dominira industrijom

6
Shares
Pinterest Google+
Ploća. vinil, gramofon/Photo: Pixabay
Ploća. vinil, gramofon/Photo: Pixabay

Prodaja vinilnih ploča u stalnom je porastu poslednjih godina, dok broj prodatih CD-ova rapidno pada.

Prošlogodišnji polugodišnji izveštaj iz Recording Industry Association of America (RIAA) doneo je podatke da prodaja CD-ova pada tri puta brže nego što prodaja vinila raste, a izvešćtaj iz februara da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Ovaj trend nastavlja se i u ovogodišnjem izveštaju s polovine godine koji je objavljen prošle sedmice. Zarada od vinila u prvoj polovini 2019. iznosi 224.1 milion dolara (od prodatih 8.6 miliona primeraka), što je vrlo blizu iznosu od 247.9 miliona dolara koliko iznosi zarada od prodatih CD-ova (na 18.6 miliona prodatih primeraka). Zarada od prodaje vinila porasla je za 12.8% u drugoj polovini 2018. i 12.9% u prvih šest meseci 2019, dok je zarada od CD-ova ostala gotovo nepromenjena. Ako se ovi trendovi održe, ploče će uskoro donositi veću zaradu od CD-ova.

CD/Photo: Pixabay
CD/Photo: Pixabay

Uprkos porastu prodaje vinila, industrijom još uvek dominira streaming, budući da prodaja ploča predstavlja tek 4% ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na streaming servise iznose 62% zarade u industriji.

Povratak vinila posebno je pogodovao rock klasicima, pa su tako The Beatles prodali više od 300,000 ploča prošle godine, a Pink Floyd, Dejvid Bouvi, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Džimi Hendriks i Queen više od 100.000 primeraka.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

"Džoker" osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, ali Hoakin Finiks ostao bez nagrade za najboljeg glumca

Next post

Kruševački Pourpur objavio prvi video singl... Do kraja godine stiže i debi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *