Home»Muzika»Grupa Bernays Propaganda predstavila album “Vtora mladost, Treta svetska vojna”

Grupa Bernays Propaganda predstavila album “Vtora mladost, Treta svetska vojna”

4
Shares
Pinterest Google+
Bernays Propaganda/ Photo: Promo (POP Depresija)
Bernays Propaganda/ Photo: Promo (POP Depresija)

Makedonska grupa Bernays Propaganda predstavila je peti studijski album “Vtora mladost, treta svetska vojna” (Druga mladost, Treći svetski rat), koji su objavili udruženi nezavisni izdavači Moonlee Records, Geenger Records, Pop Depresija, Ill in the Head Records i Balkan Veliki.

Album prati estetiku prethodnog dugosvirajućeg izdanja (Politika, 2016) i donosi kolekciju plesnih i radijskih hitova za vreme u kojem se ljudi bore za sebe i svoje bližnje, ali i reaguju na nepravdu i zlo koje se čini u ime viših ciljeva.

Godine 1983. na scenu se pojavila Disiplina Kičme s albumom “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” i taj naslov najbolje definiše politički-disco-punk Bernays Propaganda.

“Vtora mladost, treta svetska vojna” u svom srcu je pop muzika koja se preliva u rudimentarni dance-punk sa bitovima i moćnom ritam sekcijom, uz sintove i reske gitare, duvače, navijače, haos, prirodu…

Bernays Propaganda/ Photo: Promo (POP Depresija)
Bernays Propaganda/ Photo: Promo (POP Depresija)

Vasko Atanasoski i ovoga puta briljira kao autor i producent uz fantastične stihove i glas Kristine Govorske. Ipak, ovaj album je timska pobeda sa vrhunskim učešćem Denija Krsteva, Radeta Jordanovskog i Kristijana Lafazanovskog. Od gostiju izdvajaju se džez gitarista Toni Kitansvski, američki basista Majk Vot i Stojče Cvetanovski.

“Vtora mladost, treta svetska vojna” je poziv na građansku neposlušnost, na poštovanje ljudskih prava, kritiku kriminalaca na vlasti i otpor bolesnim ideologijama. S druge strane ovo je i pokušaj da se sačuvaju ljudi, njihovi snovi, ljubavi i prijateljstva.

Album “Vtora mladost, treta svetska vojna” je dostupan za besplatno preuzimanje (ili plati koliko želi ) na bandcamp stranicama izdavača, svim ditalnim platformama (Spotify, Deezer, Apple Music…), Youtubeu, kao i na CD-u, a tokom jeseni i na vinilu u limitiranom tiražu.

Album “Vtora mladost, treta svetska vojna”, lista pesama:
Retki Bilki
Dojde život
Ne sme fini eden so drug
Mojata Marija
Vežbaat država
NATO vleguva vo Skopje (ft. Volk Makedonski)
Ḱerka na gladot
Ništo nema da ne’ razdeli (ft. Mike Watt & Toni Kitanovski)
Zloben Funk (ft. Stojče)

Previous post

"Monster" sada zvuči "monstruoznije"... R.E.M. reizdaju svoj kultni album, remasterizovan naravno...

Next post

Deca iz vode... Koncert "Sećanje na Milana i Magi" 19. septembra u bašti KST-a

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *