Home»Knjige»FACEBOOK PROTIV MIŠELA UELBEKA… Zakerbergove mašine blokirale stranicu Booke zbog citata slavnog francuskog pisca

FACEBOOK PROTIV MIŠELA UELBEKA… Zakerbergove mašine blokirale stranicu Booke zbog citata slavnog francuskog pisca

3
Shares
Pinterest Google+

Izdavačka kuća Booka poslala je medijima saopštenje u kojem objašnjavaju zbog čega je na društvenoj mreži Facebook zabranjeno oglašavanje knjige “Seratonin” Mišela Uelbeka. Sapštenje prenosimo u celosti:

Neko bi mogao da kada ste izdavač Mišela Uelbeka bilo gde u svetu, pa čak i u Srbiji to nosi veliki prestiž, a i određenu (u Srbiji ipak daleko simboličniju) profitabilnost.

Ali, ispostavlja se da zbog toga možete imati i izvesne probleme – ne, ovde ne mislimo na zlosrećni (ne)dolazak velikog pisca na junski festival KROKODIL zbog nikad razjašnjenog kvara na avionu Air Serbie – već na pomalo bizarnu situaciju u kojoj smo se, opet, uslovno rečeno, zbog njega našli.

Facebook printscreen
Facebook printscreen

Naime, Facebook je blokirao svako dalje plaćeno oglašavanje svih FB i Instagram stranica koje su u vlasništvu i vezane za račun vlasnika izdavačka kuće Booka Ivana Bevca.

U prvom trenutku nije bilo najjasnije šta se dogodilo i na upit o čemu se radi stigao je generički odgovor da je u pitanju kršenje pravila o oglašavanju na najvećoj svetskoj socijalnoj mreži.

S obzirom da je u pitanju trajna zabrana bilo kakvog oglašavanje, a ne samo te jedne inkriminisane objave, zatraženo je pojašnjenje na šta je stigao isti (robotski) odgovor uz prikaz objave koja je izazvala trajnu blokadu oglašavanje.

Ne treba reći da je saznanje da je do toga došlo zbog objave u kojoj se nalazi citat iz knjige “Serotonin” Mišela Uelbeka izazvalo šok u našim redovima. Da stvar bude bizarnija uz objavu smo priložili i njegovu fotografiju kao i link na stranicu knjige što dodatno pojašnjava da je u pitanju samo tekst iz knjige i svakom normalnom čoveku je to jasno. Čoveku, ponavljamo.

Pri tome je taj tekst svakako jedan od benignijih u celokupnom Uelbekovom opusu i jedino ga možda spominjanje opasnosti slobodne trgovine čini tako zastrašujućim za Facebook.

Naravno, pokušali smo da to objasnimo novom porukom, ali stigao je poslednji odgovor (gotovo u dlaku isti kao prethodni) u kom je jasno da žalbe tamo niko zaista ne čita, da je sve prepušteno mašinama kojima proročke knjige najvećeg francuskog pisca ne znače ništa, ali su se možda u njima pronašle i odlučile da ga kao gospodari beslovesnog čovečanstva u filmu “Matriks” eliminišu iz svog sistema. Sve ovo bi možda i bilo smešno da nije na izvestan način dubooko uznemirujuće.

Dalja komunikacija sa Zakerbergovim tehno-behemotom je iznad naših mogućnosti, naš novac im je očigledno toliko sitan i nebitan i odreći će ga se bez da trepnu jer je od širenja lažnih vesti, prenosa ubistava, promovisanja krajnje sumnjivog i za mozgove publike pogubnog sadržaja citat iz knjige Mišela Uelbeka daleko opasniji.

Pitanje je samo za koga.

Booka.

Sporni citat

Facebook printscreen
Facebook printscreen

– A jednog dana, kad od današnjeg broja poljoprivrednika ostane samo trećina – nastavio sam ja, ovoga puta obuzet osećanjem da zadirem u sâmo središte svog profesionalnog sunovrata, pa čak i da uništavam samoga sebe svakom rečju koju izgovaram, a da sam pritom makar imao neki lični uspeh da navedem, da sam uspeo da usrećim neku ženu ili makar neku životinju, ali čak ni to – jednoga dana, kad kod nas sve bude po evropskim standardima, ni tad pobeda neće biti naša, ne, tek ćemo tad biti na pragu konačnog poraza, zato što ćemo tada zapravo doći u kontakt sa svetskim tržištem, a iz te bitke sa ukupnom svetskom proizvodnjom mi nećemo izaći kao pobednici. – A mislite da nikad neće biti nikakvih protekcionističkih mera? Ne čini li vam se to ipak apsolutno nemogućim? – Frenk je govorio nezainteresovanim, odsutnim tonom, kao da se raspituje o nekim čudnovatim lokalnim praznovericama. – Apsolutno nemoguće – odrezao sam ja bez oklevanja. – Ideološka blokada previše je jaka. Prisećajući se svoje profesionalne prošlosti, godina koje sam proveo radeći, uviđao sam da sam sve vreme, u stvari, imao posla s neobičnim sujeverjem svoje fele. Moji sagovornici nisu se borili za svoje interese, pa čak ni za interese koje bi trebalo da zastupaju, pogrešno bi bilo tako nešto pomisliti: oni su se borili za ideje; ja sam se pre toga godinama sretao s ljudima koji su bili spremni da umru za slobodnu trgovinu.

 

Previous post

Neša Galija: Nije bitno šta sanjaš, već - da sanjaš

Next post

“Joker” premijerno prikazan u Veneciji, i odmah je počelo da se priča o Oskarima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.