Nemački hard rokeri Ohrenfeindt u Vuku 26. septembra povodom Evropskog dana jezika

0
96
Oglasi
Ohrenfeindt/Photo: Patrick Kramer
Ohrenfeindt/Photo: Patrick Kramer

Nemačka hard rok grupa Ohrenfeindt, koncertna atrakcija sa više od 100 nastupa godišnje širom Evrope, prvi put dolazi u Srbiju 26. septembra, kada će održati besplatan koncert u sali Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”. Ohrenfeindt u našu zemlju dolazi uz podršku Gete instituta u Beogradu, a nastupiće u okviru manifestacije obeležavanja Evropskog dana jezika, koja se tradicionalno održava širom Starog kontinenta na ovaj datum, počev od 2001. godine.

Ohrenfeindt su nastali 1994. u Sent Pauliju, radničkom naselju u Hamburgu poznatom po bogatom noćnom životu, kao i po istoimenom fudbalskom klubu. Značajniji uspon i diskografsku aktivnost započinju nekoliko godina kasnije predvođeni frontmenom Krisom Lautom, jedinim aktivnim članom benda od samih početaka do danas. Kao svoje uzore ponosno ističu australijske hard rok i metal legende AC/DC, a muziku benda odlikuju masni gitarski rifovi, snažna ritam sekcija i hrapavi vokal Krisa Lauta.

[infobox title=’Evropski dan jezika’]

Evropski dan jezika, plakat
Evropski dan jezika, plakat

Evropska godina jezika je 2001. zajednički organizovana od strane Saveta Evrope i Evropske Unije, uspešno je uključila milione ljudi iz 45 država učesnica. Aktivnosti Evropske godine jezika slavile su jezičku raznolikost Evrope i promovisale učenje jezika. Zahvaljujući prvobitnom uspehu Godine jezika, Savet Evrope je ustanovio 26. septembar kao Evropski dan jezika. Opšti ciljevi Evropskog dana jezika su informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja; promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, koje mora biti očuvano i razvijano; podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih, bilo za potrebe škole, posla, mobilnosti ili iz zadovoljstva i za razmenu iskustva.[/infobox]

Energične i strastvene pesme o ljubavi, padovima, usponima i rokenrol načinu života dovode ih na visoka mesta nacionalnih radijskih lestvica, pa su 2007. proglašeni za najbolji novi bend u izboru emisije “Rocko” radija Rockantenne Bavaria, dok su završili na drugom mestu u izboru za najbolji nemački bend. Njihova bajkerska himna “Harley-luja” je jedina pesma otpevana na nemačkom koja se našla na CD sempleru objavljenom povodom stogodišnjice Harli Dejvidsona, uz inostrane zvezde poput Judas Priests, UFO ili Doro.

– Ovo je naša prva poseta Srbiji i zaista smo uzbuđeni što ćemo upoznati Beograd i ljude koje ranije nismo videli! Zbog toga se bavimo ovim: dolazimo do novih mesta i ljudi. Stara izreka kaže: nema stranaca, samo prijatelja koje još niste upoznali – izjavio je frontmen grupe Kris Laut povodom predstojećeg nastupa grupe Ohrenfeindt u Beogradu.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime