Aleksinac je tokom tri dana bio rokenrol prestonica Srbije… Evo kako je bilo na četvrtom Al Rock Festu

0
136
Irish Stew of Sindidun. Al Rock Fest/Photo: AleX

Za kraj leta, po četvrti put pred aleksinačkom publikom, održan je Al Rock Fest. Ove godine sa trodnevnim programom postavio je visoke standarde i težak posao organizatorima da sledeće godine naprave još “veći” i bolji festival.

Dešavanja na tri festivalska dana postavljena su na tri različite lokacije sa drugačijim programom. Prvog dana je Peca Popović predstavio dokumentarni film „Zaboravljeno vreme“. Drugog dana, u samom centru grada spojili su se retro rock zvuk trsteničkog benda Ljudi u glavi sa hip hop humorističnim tesktovima sve popularnijih Kruševac Geto.

Trećeg, završnog dana Al Rock Festa, u subotu 31. septembra, održan je koncert na stadionu za male sportove, zvanom Taš. Koncert je počeo oko 21 čas nastupom celtick rock benda Irish Stew of Sindidun. Kako nisu baš najzastupljeniji bend u našim medijima, a ovo im je bio prvi susret sa aleksinačkom publikom, pitao sam se kako će biti prihvaćeni i moram da priznam prevazišli su moja očekivanja. U trenutku kada su Irish Stew počeli svoj nastup nije bilo publike ispred bine, ali to se za veoma kratko vreme promenilo. Bojan Petrović, frontmen benda odma h jepočeo da animira publiku kao na mnogo većim festivalima, terajući i one na tribinama da dignu ruke.

Irish Stew of Sindidun. Al Rok Fest/Photo: AleX
Irish Stew of Sindidun. Al Rok Fest/Photo: AleX

Za petnaest godina koliko postojimo prvi put smo pred aleksinačkom publikom, ali mislim da nismo stranc – poručio je Bojan pre nego što su počeli da sviraju pesmu “Stranger”. Svoj set su završili popularnom baladom “Believe”, ali publika je htela još pa su morali na bis da odsviraju još jednu numeru. Slikanje sa fanovima, kao i autogrami nisu izostali.

Nešto posle 22 časa na binu Al Rock Festa popeli su se Artan Lili, jedan od naših trenutno najpopularnijih bendova. Otvorili su svoj set sa “Ono što te neće”, “A šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna”… i postali  definitivne zvezde večeri prema reakciji publike koja je sa njima pevala sve pesme, igrala, vrištala… “Ako stanemo tu” je publika takođe otpevala zajedno sa bendom, “Depra” aktuelni hit je još više “pogodio” publiku i tako sve do kraja kada su svi zajedno otpevali “Nije svejedno”. Bend koji je veoma aktivan na klupskoj sceni dokazao je suvereno vlada i velikom festivalskom binom. Bojan Slačala, basista i vokal, koristi sav prostor bine, komunicira sa publikom i podiže atmosferu. Ako se dobra svirka meri po količini znoja prolivenog na bini, onda je ovaj nastup za Artan Lili bio više nego dobar.

Artan Lili, Al Rok Fest/Photo: AleX
Artan Lili, Al Rok Fest/Photo: AleX

Električni orgazam legendarni bend sa stažom od četrdeset godina,  aleksinačkoj publici je predstavio sve hitove svog velikog opusa. Počeli su sa “Krokodili dolaze” jednim od prvih hitova svoje karijere. Nizale su se pesme poput “Hajde bejbi daj da vidim sad”, “Afrika”, “Da si tako jaka”. Bilo je puno nasmejanih i zadovoljnih lica u publici, što starije generacije koja je odrastala u ove pesme, ali nije nedostajalo ni klinaca koji tek stasavaju uz Električni orgazam. Gile je bio zadužen za hitove, dok je Ljubi prepuštao vokal na pesmama sa novog albuma “Gde smo sad”. “Seks, droga, nasilje i strah”, “Kapetan Esid”, “Bejbe ti nisi tu”, “Ja sam težak kao konj”, podsetili su nas El org na sve faze svoje karijere. Jamming u „Spojimo se sad“ ostavlja publiku bez teksta, „Ja ne postojim“ ih tera da skaču, „Debela devojka“ se peva u glas, kao i „Hodam sad kao zombi“ koju je Ljuba otpevao umesto Gileta. Pred kraj, neizbežno, svirali su i “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, “Kako bubanj kaže”… Zanimljiva je činjenica što Električni orgazam nije imao definitivnu listu pesama koju će svirati pred publikom, već su se na licu mesta dogovarali. Njihov nastup je morao da se završi do jedan sat posle ponoći, a oni su to vreme iskoristili do poslednje sekunde.

Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX

Četvrto izdanje Al rok festa je bilo najbolje do sada. Ono što je moralo da se primeti je da publike nije bilo previše iako je ulaz bio besplatan. Rock muzika danas je u Srbiji underground i to je nešto što ne može da se promeni preko noći. Ali jedno je sigurno, ovo je pravi put za to.

Mike Stankovich

Pogledajte kako je bilo u Aleksincu:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime