Home»Fun»Stripomania»Srpski strip autori gosti 13. Hercegnovskog strip festivala

Srpski strip autori gosti 13. Hercegnovskog strip festivala

4
Shares
Pinterest Google+

Dvojica izuzetnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije – Leonid Pilipović alias Punkerstein iz Srbije i Stjepan Štef Bartolić iz Hrvatske zaokružuju listu specijalnih gostiju ovogodišnjeg 13. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se održati od 6. do 11. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

Listu specijalnih gostiju pored njih čine – argentinska legenda strip stvaralaštva Enrique Breccia, britanski trio sjajnih umetnika Rufus Dayglo, Boo Cook i Simon Davis, Italijani Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Andrea di Vito i Mario Alberti i Španci Raul Allen i Javier Fernandes.

Oni će predvoditi umetničku armiju od više od 50 stvaralaca koji će boraviti u Herceg Novom u septembru, a među kojima i redovni gosti iz Srbije – Aleksa Gajić, Mirko Čolak, Stevan Subić, Dragana Kuprešanin, Vladimir Vesović, kao i inostrani strip-crtači William Simpson, Walter Venturi, Walter Trono, Antonio Lucchi, Tihomir Tikulin i Iztok Sitar.

Gosti festivala, kao i prethodne godine biće predstavnici i Nova Festivala iz Pančeva.

Zograf i Dragana Kuprešanin/ Photo: Promo (HN strip festival)
Zograf i Dragana Kuprešanin/ Photo: Promo (HN strip festival)

Uz podsećanje da je 2019. godina puna značajnih jubileja iz sveta stripa, ovogodišnje izdanje HSF-a će biti u znaku obeležavanja tih datuma – 90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa Dikan.

U tom kontekstu predavanja će držati legenda ovdašnjeg strip stvaralaštva, autor Dikana, Lazar Sredanović, sjajni crnogorski teoretičar stripa Luka Rakojević kao i poznati strip znalci Moreno Buratini, Iztok Sitar, Vladimir Vesović, Milko Peko, Zoran Stefanović (Srb), Filip Andronik i mnogi drugi.

Predavanja koja će se održavati u hercegnovskim školama i na ustaljenim HSF lokacijama, pored izložbi, crtanja za fanove, umetničkih radionica, koncerata i poznatih HSF žurki, deo su celodnevnog programa kojim je ispunjeno svih šest dana hercegnovske svetkovine posvećene devetoj umetnosti. Svi događaji su potpuno besplatni za posetioce.

Naravno, HSF ne bi bio jedan od najjačih festivala u ovom delu Evrope da ne priprema svake godine i po neko vrhunsko iznenađenje, pa se tako sprema nešto i za ovo izdanje HSF-a, a uskoro će biti objavljen i spisak muzičkih stvaralaca, koji će biti deo 13. izdanja hercegnovske manifestacije posvećene devetoj umetnosti.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Koncerti na Zidiću... Proto tip 24. avgusta na Platou Milana Mladenovića

Next post

Treća sreća za "Dizni Fantaziju"... Filharmonijski piknik na Ušću zakazan za 7. septembar

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *