Home»Kultura»Otvorena izložba fotografija Aleksandra Jovkovića – ”Ja majmun” u galeriji O3one Art Space

Otvorena izložba fotografija Aleksandra Jovkovića – ”Ja majmun” u galeriji O3one Art Space

4
Shares
Pinterest Google+

U galeriji O3one Art Space u utorak, 20 avgusta otvorena je izložba fotografija Aleksandra Jovkovića – ”Ja majmun”.

U pitanju su portreti majmuna koje je Aleksandar napravio tokom svog boravka na Baliju, u Svetoj šumi majmuna.

Ja majmun/ Photo: Aleksandar Jovković
Ja majmun/ Photo: Aleksandar Jovković

Noseći eksponati izložbe su šest velikih fotografija (formata 70 x 100cm), štampanih na slikarskom platnu, na kojima je prepoznatljiv i dodatni pečat autora, uočljiv u obradi, postprodukciji i umetničkom postupku koji podseća na pop-art stil.

Pored ovih fotografija, izloženo je još tridesetak radova manjeg formata i bez dodatnih intervencija. Ove fotografije dočaravaju atmosferu Svete šume i svakodnevni život ovih divnih i nama tako sličnih stvorenja.

Aleksandar je fotografisao poznate balinežanske dugorepe majmune (balinese long tail monkey), koje kod nas zovu makaki majmun (masaque – macaca fascicularis) koji živi u Svetoj šumi majmuna, i čija populacija broji oko 750 jedinki, a njihova sličnost sa ljudima je fascinantna.

Fotograf Aleksandar Jovković široj javnosti je postao poznat po izložbi “Devojka sa Ade”. Za ovu seriju radova specifična je lakoća kojom je autor uspeo da predstavi obične beogradske devojke kao nehotične top modele, u setingu koji je potpuno spontan i bez prethodne pripreme ili najave.

Zatim je sa velikim usledila izložba COSPLAYER BELGRADE! Mašta, fikcija ili stvarnost? gde je autor uspeo da fiktivne likove smesti u nama poznato, ali za njih neočekivano okruženje, a poznati beogradski ambijent pretvori u skoro stripovski kvadrat.

Ovoga puta oprobao se u sasvim drugačijoj tematici, fotografišući majmune u njihovom prirodnom okruženju i iz neposredne blizine.

Njegove fotografije spajaju autorski i dokumentaristički pristup i predstavljaju više od portreta životinja, jer nameću razmišljanje o individualnosti i karakternim razlikama.

Jovković nenametljivo povlači paralele između ljudi i majmuna, individualnog i plemenskog, realnog i imaginarnog, stranog i prepoznatljivog, uz to nam približavajući i temu ekologije i sveta čiju raznolikost treba sačuvati.

Izložba Aleksandra Jovkovića, ”Ja majmun” u galeriji O3one Art Space biće otvorena do 26. avgusta.

Previous post

Petar Z 23. avgusta na platou Kulturnog centra u Pančevu

Next post

Ana & The Changes objavili spot za "Differences" i najavili novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *