Bina u Bekenhemu na kojoj je počeo Dejvid Bouvi dobila status zaštićene kulturne baštine

0
43
dejvid Bouvi/Photo: Promo
dejvid Bouvi/Photo: Promo

Bina na kojoj je nastupio Dejvid Bouvi ubrzo nakon što je objavio prvi singl “Space Oddity” dobila je drugostepenu zaštitu. Muzičar je nastupio pred malobrojnom publikom u parku Croydon Road Recreation Groundu u Engleskoj 16. avgusta 1969.

Bina iz 1905. godine nalazi se u Bekenhemu, gradu u kom je živeo sa Meri Finigen. Ubrzo nakon “Space Oddity”, Bouvi je sa prijateljima organizovao festival Growth Summer.

Bina je pre 50 godina bila središte jednodnevnog festivala, u čijoj je organizaciji učestvovao Bouvi, da bi kasnije nastupio i takmičio se na njemu.

Događaj je osmišljen da bi se prikupio novac za stalnu bazu za projekat Beckenham Arts Lab, koji su Meri i Dejvid započeli kao folk klub u zaleđu obližnjeg paba “Three Tuns”.

Croydon Road Recreation Ground stage/Photo; spacehive.com
Croydon Road Recreation Ground stage/Photo; spacehive.com

To je kasnije Bouvija inspirisalo na pisanje sedmominutne pesme “Memory Of A Free Festival”.

Generalni direktor vladine agencije Historic England Dankan Vilson rekao je:

To je retko preživeli komad gvožđa iz istorijske livnice. Ali njegov značaj kao mesta koje je inspirisalo Dejvida Bouvija pokazuje nam koliko naša istorijska mesta mogu da budu moćna i koliko je važno da ih zaštitimo kako bi ona i dalje nadahnjivala ljude u godinama koje dolaze.

Prve bine u Engleskoj sagrađene su u vrtovima Kraljevskog hortikulturnog društva u Kensingtonu u zapadnom Londonu, koji je otvoren 1861. godine.

Bina na kojoj je prvi nastup održao Dejvid Bouvi, dobila je drugi stepen zaštite na predlog orgaizacije Historic England. Festival, koji navršava 50 godina, biće održan u subotu. 17. avgusta.

Izvor: BBC News na srpskom

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime