Home»Muzika»SA HARD ROKA NA ELEKTRONIKU… Lider benda Freedom predstavio prvi singl novog projekta

SA HARD ROKA NA ELEKTRONIKU… Lider benda Freedom predstavio prvi singl novog projekta

4
Shares
Pinterest Google+
Gabriel Martel/ Photo: Miroslav Jovović
Gabriel Martel/ Photo: Miroslav Jovović

Gabriel Martel, frontmen hard/rock benda Freedom, pokrenuo je početkom leta još jedan projekat koji će se baviti – elektronskom muzikom.

Kako kaže, motiv mu je bilo stanje “u našem svetu rokenrola u odnosu na klupsku scenu”, a u razgovoru za Headliner objašnjava zbog čega je odabrao elektroniku posle hard roka:

– Tu ima nekoliko razloga, jedan od njih ta jedna individualna intima koju elektronika ima za razliku od one kolektivne energije i naboja hevi zvuka, ali i veliki deo igra činjenica da u odnosu na elektroniku, privući pažnju našoj a i mlađoj generaciji rifovima i gruvom postaje manje-više nemoguće.

Objavio si već i prvi singl. Reci nam nešto o njemu..
– Prvi singl zvanično je objavljen na Bandcampu 12. avgusta i zove se “Ukiyo”. Komad je pomalo melanholičan uz neku uzdižuću notu, a stilski sam provukao “synthwave” uticaje, prizivajući neku neon atmosferu filmova Nikolasa Refna (Drive), ali i momente “sambe” pa čak i malo tehna pri kraju.

To je početak tvoje nove priče, a kakvi su dalji planovi?
– Još singlova, a onda EP! A objava EP-a… neki preiod u toku jeseni, samo prvo spot za jedan od komada da rešim. Najverovatnije oktobar. A onda posle toga neka promo turnejica uz nastupe, a onda i album.

Freedom uprkos ovom projektu nastavlja sa radom?
– Pa, radi se. I album je snimljen, mada ga još nismo objavili. I sviralo se nekoliko festivala letos, ali nekako je taj plafon nizak, organizatori su vrlo nezainteresovani da poguraju priču malo, imam osećaj da smo zaključani u neku zonu totalne irelevantnosti. Džaba sva vežba i trud i snaga, sve pohvale tih većih imena kad otvorimo svirku za njih, kad se sistematski vrte isti likovi po istim festivalima godinama. Ubeđen sam da bi oprali tu binu kad bi nam se dao neki slot hedlajnera, još pogotovo kad osetim posle nekog koncerta da je publika itekako željna tako nečeg. Ali kao i u svemu na Balkanu, i kad ima volje, ti što drže platformu ne daju prostora kako treba
.

Previous post

Preminuo pisac, reditelj i scenarista Gordan Mihić

Next post

Novi dokumentarac o Čaku Beriju otkriva sve tajne legendarnog gitariste, pa čak i onu kakav je bio kad se sa svirke vrati kući...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *