Home»Life Story»Šta bi sa umetničkom slobodom? Kompanija Monsanto će tužiti Nila Janga zbog albuma “The Monsanto Years”?

Šta bi sa umetničkom slobodom? Kompanija Monsanto će tužiti Nila Janga zbog albuma “The Monsanto Years”?

5
Shares
Pinterest Google+
Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung
Nil Jang/Photo: [email protected]

Monsanto, kompanija oko koje se zadnjih godina vežu određene kontroverze po pitanju uzgajanja genetski modifikovane hrane, razmišlja o podizanju tužbe protiv Nila Janga zbog albuma “The Monsanto Years” iz 2015. godine.

Kako navodi The Guardian, ova velika korporacija oformila je centar koji ima zadatak da prati novinare i ostale kritičare njihovog poslovanja.

Jang je kritički govorio o velikim koproracijama na spornom albumu, a osim Monsantoa spominje se i Starbucks kao i druge kompanije.

Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung
Nil Jang/Photo: [email protected]

Inače, Monsanto je prikupljao podatke ne samo o albumu nego i s Jangovih društvenih mreža. Čak su organizovali i javnu kampanju kojom su se suprotstavljali takvim izjavama/kritikama.

Dokument koji poseduje The Guardian navodno otkriva da je Monsanto nadzirao rasprave oko predstojećeg Farm Aid koncerta Nila Janga.

– Okupili smo tim advokata koji će sve pratiti i informisati nas o Nilovim aktivnostima u slučaju da postoji potreba za pokretanjem pravnih koraka – pisalo je u jednom mailu ovoga dokumenta.

Zanimljivo je da niko u ovoj priči ne spominje umetničku slobodu i uskraćivanje osnovnih ljudski prava. Nadamo se da se neće ništa dramatično dogoditi u ovom slučaju i da ipak sudovi, ako uopšte dođe do njih ovaj slučaj, neće stati na stranu velikih korporacija. Iako je teško u to poverovati pošto su uglavnom na strani velikih i moćnih.

“The Monsanto Years” je bio 35. studijski album Nila Janga i treći sa bendom Promise of the Real.

Posle objavljivanja izdanja Billboard je kontaktirao Monsanto i tražio komentar na šta su iz kompanije rekli: – Postoji dosta netačnih informacija o tome ko smo i što radimo – nažalost neki od tih mitova nalazi se u ovim tekstovima.

Izvor: music-box.hr

Previous post

Alternativa na Bunt Stageu... MaerA 16. avgusta na Belgrade Beer Festu

Next post

PISAC NA METI MAFIJE... Ne, ne mogu me slomiti. Ali ne, ne možemo ih unišititi...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *