Šta bi sa umetničkom slobodom? Kompanija Monsanto će tužiti Nila Janga zbog albuma “The Monsanto Years”?

0
63
Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung
Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung

Monsanto, kompanija oko koje se zadnjih godina vežu određene kontroverze po pitanju uzgajanja genetski modifikovane hrane, razmišlja o podizanju tužbe protiv Nila Janga zbog albuma “The Monsanto Years” iz 2015. godine.

Kako navodi The Guardian, ova velika korporacija oformila je centar koji ima zadatak da prati novinare i ostale kritičare njihovog poslovanja.

Jang je kritički govorio o velikim koproracijama na spornom albumu, a osim Monsantoa spominje se i Starbucks kao i druge kompanije.

Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung
Nil Jang/Photo: facebook@NeilYoung

Inače, Monsanto je prikupljao podatke ne samo o albumu nego i s Jangovih društvenih mreža. Čak su organizovali i javnu kampanju kojom su se suprotstavljali takvim izjavama/kritikama.

Dokument koji poseduje The Guardian navodno otkriva da je Monsanto nadzirao rasprave oko predstojećeg Farm Aid koncerta Nila Janga.

– Okupili smo tim advokata koji će sve pratiti i informisati nas o Nilovim aktivnostima u slučaju da postoji potreba za pokretanjem pravnih koraka – pisalo je u jednom mailu ovoga dokumenta.

Zanimljivo je da niko u ovoj priči ne spominje umetničku slobodu i uskraćivanje osnovnih ljudski prava. Nadamo se da se neće ništa dramatično dogoditi u ovom slučaju i da ipak sudovi, ako uopšte dođe do njih ovaj slučaj, neće stati na stranu velikih korporacija. Iako je teško u to poverovati pošto su uglavnom na strani velikih i moćnih.

“The Monsanto Years” je bio 35. studijski album Nila Janga i treći sa bendom Promise of the Real.

Posle objavljivanja izdanja Billboard je kontaktirao Monsanto i tražio komentar na šta su iz kompanije rekli: – Postoji dosta netačnih informacija o tome ko smo i što radimo – nažalost neki od tih mitova nalazi se u ovim tekstovima.

Izvor: music-box.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime