Stefan Milenković: Nekad radije slušam Lejdi Gagu nego Betovena

0
125
Oglasi
Photo: Facebook @milenkovich
Photo: Facebook @milenkovich

Deseti, jubilarni Arlemm festival koji je i ove godine trajao 16 dana uz koncerte, predavanja i časove vodećih muzičara iz celog sveta posetilo je oko 10.000 ljudi, a završnicu manifestacije je obeležio koncert Stefana Milenkovića i kamernog orkestra Muzikon, Barselona džipsi Balkan orkestra, Del Arno benda i benda Ničim izazvan.

U kratkom susretu sa novinarima svetski priznati virtuoz na violini je za Blic pričao o tome kako vidi budućnost klasične muzike.

– Da bi se videla budućnost, dovoljno je videti prošlost, od kad postoji klasika i šta je ona predstavljala. U vreme kada su nastajala sva ta dela, a mislim na vreme dvorova, perika i Baha, koncerti u salama su bili sa rajom i plemićima gde se jelo i pilo. Onda je to postalo nešto suzdržanije, sterilnije, čak je nastao i taj izraz ozbiljna muzika koji se meni lično ne dopada. Taj pristup da treba mnogo da se zna da bi se uživalo u klasičnoj muzici, da vam je potrebno predznanje, ništa od toga nije tačno – navodi Stefan Milenković.

On dodaje da je klasična muzika postojala oduvek i biće uvek nekom atraktivna.

– Ne mislim da svi treba da slušaju klasičnu muziku, svakom će u nekom trenutku života odgovarati neko delo klasične muzike. Ni meni se ne dopada svaka nota koja je napisana iako se time bavim, zavisi od raspoloženja, nekad slušam radije Lejdi Gagu nego Betovena. Po meni je bitno samo da je i to ponuda, da se neguje i da se ne gleda kao nešto što je muzejsko – objašnjava slavni muzičar.

Na pitanje da li klasična muzika mora da se prezentuje danas na jedan savremen i svež način kako bi privukla publiku, Milenković odgovara da to zavisi od nekoliko faktora.

– Prezentacija zavisi od nas muzičara, onih koji organizuju koncerte, da bude na savremen, moderan način, a klasika je opstala s razlogom jer ima dubinu i nije privremeni hit. Ona nalazi odjek u onome što je zajedničko svima nama, raznim isukustvima, emocijama, mislima i to ne može da izađe iz mode nikada. Ne ide na trenutnu emociju, osećaj, i zato treba da bude predstavljena na savremen, moderan način, to je nužno i njena budućnost je svetla. Klasična muzika će uvek biti sastavni deo ljudskog roda – ističe on.

HL/Izvor: B92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime