Home»Kultura»Izložba “Nomadski letnji program #3 – Sastanak na slepo” u Galeriji Doma omladine Beograda

Izložba “Nomadski letnji program #3 – Sastanak na slepo” u Galeriji Doma omladine Beograda

4
Shares
Pinterest Google+

Izložba “Nomadski letnji program #3 – Sastanak na slepo” biće otvorena u utorak, 13. avgusta u 19:00 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

Nomadski letnji program nastao je iz Letnjeg programa Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Ovo je 13 godina njihovih likovnih eksperimenata tokom leta u gradu, a drugi put će prikazati svoj gostujući projekat u Galeriji Doma omladine Beograda.

Treći Nomadski letnji program, pored ostalih posetilaca, uključuje i osobe oštećenog vida. Taktili, reljefi, audio/svetlosne instalacije i Brajevo pismo potvrđuju da umetnost ne reprodukuje vidljivo, već čini vidljivim. Težište koje se nalazi izvan okvira, izvan kadra u kinematografiji zove se slepo polje. Slepo polje – ta izmičuća supstanca nas i dovodi na Sastanke na slepo.

Obe izložbe Nomadskog letnjeg programa su prostori između čitanja, gledanja, dodirivanja i slušanja. (P)osetioci višečulne prikaze paradoksalno ne mogu doživeti nikako sem ujedinjenjem iskustava osoba koje vide i koje ne.

Tokom trajanja obe postavke planirana su stručna vođenja koja će obavljati kustos, umetnici i članovi Saveza slepih Srbije.

Ana Vujović, “Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao”, od 13. do 21. avgusta

Ovde teče neko drugo vreme u kom umetnost nije postavljeni skup granica, već trenutna i krhka ravnoteža. Svi smo jedni drugima potrebni u Aninim mračnim izmaglicama. Ta ekonomija razmene je ključ ravnoteže.

Ana nas smešta u slepo polje, aktivira senzacije kolektivnog sna u sinestezijskom mraku, vodi nas kroz područja Cyberpunka, hauntologije, K-punka…

Pored prizvuka uzbune u Aninim radovima postoje i poetika i ljubav. Dodirivaćeš ono što sam ja dodirivao – sjedinjuje nas jedna treća koža. A u toj koži, u tom prostoru slepe ljubavi svi gubimo oslonac.

Vladimir Veljasevic Čudno mesto/ Photo: Promo (DOB)
Vladimir Veljasevic Čudno mesto/ Photo: Promo (DOB)

Vladimir Veljašević, “Najbolji deo dana”. od 23. do 30. avgusta

Posle Aninog tamnog futurističkog mizanscena Vladimirova postavka nas izvodi na brisani prostor svetlosti dana, u sred zaglušujuće tišine magičnog sata-neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca, kada je svetlost mekša i crvenija, a senke najizduženije.

Kontemplativni aspekt napuštenih pejzaža naglašen je kombinacijom western ikonografije i japanskog načina kadriranja.

Senzibilnosti istoka i zapada spakovane su unutar strip estetike. Lepota postaje opšte mesto kada se opisuje, to je večita teškoća sa razglednicama.

Pred nama će biti prizori iz neobjavljenog autorskog stripa rađenog kao deo Vladimirovog doktorsko-umetničkog projekta.

Matrice prvenstveno zamišljene kao osnove za blindruk/reljefnu štampu se ovde osamostaljuju. Klišei postaju samodovoljni minimalistički taktili monumentalnih razmera.

Narativ je u drugom planu. Smešten je na uglu između strip prostora i strip vremena. Taj ugao je širok kao dokolica. Tu stojimo. Družimo se. Ćoškarimo.

Izložba traje do 30. avgusta 2019. godine. Radno vreme: utorak – subota od 12:00 do 21:00 čas, nedeljom od 12:00 do 18:00 časova, a ponedeljkom Galerija ne radi.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

EVO KAKO DA ČUJETE CEO ORIGINALNI WOODSTOCK... 15. avgusta od 17.07 američka radio stanica WXPN emitovaće snimak čitavog festivala

Next post

The White Stripes proslavljaju 20 godina prvog albuma - reizdanjem

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *