ČOVEK KOJI JE OKO SEBE OKUPLJAO DOBRE LJUDE… Otkrivena skulptura Davorina Popovića

0
55
Davorin Popović/YouTube printscreen
Davorin Popović/YouTube printscreen

U Sarajevu je, u sklopu trećeg izdanja međunarodnog festivala Grad, u galeriji “Collegium artisticum” svečano otkrivena skulptura posvećena velikanu jugoslovenske rok scene, pevaču Indeksa Davorinu Popoviću.

Ona je, kako prenose mediji iz BiH, nastala još pre 15 godina, kada je autor Adis Fejzić konkurisao za spomenik legendarnom frontmenu. Tada nije prošao, ali je, posle decenije i po, odlučio da svoje delo prikaže javnosti. Otkrivanju skulpture prisustvovao je i član Indeksa Sinan Alimanović.

Skulptura izgleda fantastično – oduševljen je Alimanović. – Drago mi je da su ipak ukazali pažnju jednom velikom čoveku kakav je bio Davorin Popović. On je bio jedini lider Indeksa, i ne samo Indeksa. Sve umetnike okupljao je oko sebe, poput Zdravka Čolića, Jasne Gospić i bio je lider tog muzičko-umetničkog pokreta – rekao je Alimanović.

Davorin Popović je rođen u Sarajevu 23. septembra 1946, gde je i preminuo 18. juna 2001. Sa “Indeksima” je nastupao od 1964. pa sve do smrti, snimivši veliki broj antologijskih pesama – “Plima”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Sanjam”, “Sve ove godine”, “Jutro će promjeniti sve”, “Balada”. Numera “Žute dunje”, koja je postala evergrin, iskorišćena je u filmu “Kuduz”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime