Home»Fun»Stripomania»Đuzepe Mateoni gost ovogodišnjeg Striporama festa u Nišu

Đuzepe Mateoni gost ovogodišnjeg Striporama festa u Nišu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Striporama fest, međunarodni festival stripa i popularne kulture koji po peti put organizuju Nišville Jazz festival i niška striparnica Južni Darkwood, prethodnih je godina uspeo da se uvrsti u grupu najposećenijih strip festivala na Balkanu.

Kao gost Striporame 2019 prvi put će posetiti Srbiju Đuzepe Mateoni, zvezda izdavačke kuće “Sergio Bonelli Editore”, autor naslovnica i crtač strip serijala Dragonero.

Gosti će biti i Konstantin Viktov-Titis (strip crtač i storyboarder na hit-filmovima “The Expendables”, “Killing Season”, “Olympus has fallen”), Milorad Vicanović Maza (crtač “Wundervaffen” strip serije, jedne od najprodavanijih na frankofonom tržištu), Darko Perović (jedan od najpopularnijih strip crtača u Italiji, crtač na strip serijalu “Magični Vetar”), Ivan Stojković (strip crtač i animator), Miroljub Milutinović Brada (dve decenije prisutan na francuskoj strip sceni), Sabahudin Muranović Muran (crtač stripa “Vekovnici i Hajduk”), Dejan Nenadov (slikar, stripar i ilustrator, od 2008. prisutan na francuskom tržištu), Leonid Pilipović (zvezda francuskog stripa i gitarista grupe Goblini).

Program Striporame odigrava se u Niškoj tvrđavi, u Zelenom strip ateljeu, gde gosti festivala potpisuju stripove, i crtaju posvete posetiocima.

U okviru festivala biće organizovana i samostalna izložba Dejana Nenadova, izložba radova gostiju učesnika svih pet dosadašnjih izdanja Striporame, izložba akcionih figura, kao i radionica stripa za osnovce i srednjoškolce.

Jedan od važnih segmenata Striporame, po kojem se i razlikuje od festivala u zemlji i okruženju, jeste i zvanični portfolio festivala, sačinjen od ilustracija gostiju festivala urađenih specijalno za ovu priliku.

Na ilustracijama se po tradiciji nalazi kombinacija kulturno-istorijskih i arhitektonskih motiva Niša i poznatih junaka koje gosti festivala inače crtaju.

Do sada je u okviru Striporame organizovano nekoliko desetina predavanja i tribina, više od dvadeset izložbi, a crtačke zvezde poput Luiđija Pikata, Điđija Kavenaga, Marka Soldija… po prvi put su posetili Srbiju upravo kao gosti Striporame.

Izvor: b92.net

Previous post

Budi profi... budi kao Kijanu Rivs... Evo koliko je daleko spreman glumac da ide zbog uloge

Next post

"Interakcija"... Mladi dokumentaristi iz celog sveta na 14. Međunarodnom studentskom filmskom kampu u Zapadnoj Srbiji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *