Home»Mobil Demo Fest»PREDSTAVLJAMO ČLANOVE ŽIRIJA MOBIL DEMO FESTA –  BRANKO ROSIĆ: Rokenrol nije hobi. Ako ga tako doživljavate… bolje prodajte gitaru i kupite trotinet!

PREDSTAVLJAMO ČLANOVE ŽIRIJA MOBIL DEMO FESTA –  BRANKO ROSIĆ: Rokenrol nije hobi. Ako ga tako doživljavate… bolje prodajte gitaru i kupite trotinet!

5
Shares
Pinterest Google+
Branko Rosić/ Photo: AleX
Branko Rosić/ Photo: AleX

Sve je manje vremena da se bendovi prijave na takmičenje Mobil Demo Fest (sve o tome možete pročitati ovde), a mi nastavljamo predstavljanje žirija koji će, zajedno sa publikom, odabrati pobednika.

On je jedan od onih autentičnih likova beogradske urbane scene bez kojih ovaj grad ne bi bio isti. Novinar, pisac i panker (poređajte bilo kojim redom), svirao je u Urbanoj gerili i Berliner Strasse, učestvovao u stvaranju Leksikona YU mitologije, pisao za Playboy, Cosmopolitan, Max, National geographic, B92 online, Fame i Press, zamenik je glavnog urednika magazina Nedeljnik… napisao je romane “A tako je dobro počelo” i “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”, ima u vitrini medalju Britanske imperije “za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije” koju mu je dodelila lično kraljica Elizabeta II…. i da… mašinski je inženjer.

Branko Rosić Rosa odgovorio je na isti set pitanja kao i njegova koleginica (u profesioji i u žiriju) Jadranka Janković, a ovo su poruke koje želi da prenese mladim bendovima, potencijalnim učesnicima festivala Mobil Demo Fest.

Branko Rosić/ Photo: AleX
Branko Rosić/ Photo: AleX

Zašto u Srbiji već 30 godina nije nastao novi veliki bend i gde smo to pogrešili?
– Zato sto su se mediji trudili da sahrane rok mejnstrim. Oni mediji koji su se bavili rokenrolom. A kad nema mejnstima, nema ni alternative. Nema rokenrola. A kapitalizam je dokrajčio rokenrol. Rokeri su srušili Miloševića i doveli DOS svirajući i mobilišući mlade. Ovi su im vratili ukidanjem rokenrola u svim medijima, pod opravdanjem da tako želi tržite.

Da li su mladi danas premalo buntovni da bi mogli da generišu energiju koju traži dobar rokenrol, odnosno urbani zvuk?
– Mladi su konformisti. Uvek su me nervirali klinci koji bi govorili nešto pežorativno o, na primer, YU grupi. Ja im kažem – oni su svirali, oni su rokeri i to im je radna knjižica, a vi ste posle dve godine prodali gitaru i kupili trotinet jer vaše sviranje u bendu je kao i trotinet – hobi.

Kako vidiš domaću urbanu muzičku scenu za 10 godina?
– Ili će se bandovi profesionalizovati, imati regionalnu karijeru i tako uspeti da žive od svirke ili će ostaviti bendove i biti veb dizajneri sa tetovažom koji voze trotinet ili imaju pivski stomak i sviraju u tribjut bendu.

Koji je najbolji savet koji bi mogla da daš bendovima koji tek počinju?
– Probajte da ostvarite ovo što sam naveo u prošlom odgovoru.

Zašto si prihvatio ulogu člana žirija na Mobil Demo Festu?
– Zato da bih nešto konkretno radio, a ne samo prigovarao.

Previous post

Pop, Igi Pop objavio singl "James Bond"... Ne, nije muzika za film nego najava za novi album

Next post

Malo je tužno... I zvanično otkazan jubilarni 50. Woodstock

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *