Ratko Divjak Quartet 2. avgusta na Letnjoj sceni SKC Kragujevac

0
121
Oglasi

Poznati hrvatski bubnjar Ratko Divjak nastupa sa svojim sastavom u SKC Kragujevac u petak, 2. avgusta na Letnjoj sceni.

Ratko Divljak/ Photo: Promo (SKC Kragujevac)
Ratko Divljak/ Photo: Promo (SKC Kragujevac)

Quartet spaja tradicionalni pristup džeza sa modernijim, funky i groovy načinom sviranja, a muzika je mešavina swinga, brzih numera, afro-cuban ritmova i groova, kao osnovnog i prepoznatljivog načina sviranja Ratka Divjaka.

Na repertoaru su pesme legendarnih džez bubnjara (Elvin Jones, Tony Williams, Roy Haynes) koje su prilagođene ovom sastavu, kao i originalne pesme članova kvarteta.

Bend čine iskusni muzičari, diplomanti prestižnih evropskih džez akademija od kojih se svaki može pohvaliti i posvećenim autorskim radom koji se ogleda u nekolicini autorskih projekata koje su do sada ostvarili.

Ratko Divjak, koji je svoju karijeru počeo u rock muzici, ostaće upamćen kao bubnjar popularne jugoslovenske grupe Time. Džez bubnjar postao je posle studija na Institutu za jazz u Gracu.

Sa džezom se Divljak upoznao slušajući gramofonske ploče. Godine 1968. otišao je u Zagreb gde je postao član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počeo je da radi i sa vibrafonistom Boškom Petrovićem.

Bio je bubnjar u Petrovićevim grupama, tj. njegovom kvartetu, takođe i u B.P. Convention, kao i član njegovog međunarodnog ansambla Nonconvertabile All Stars.

Sa ovim ansamblima nastupao je na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani.

U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu.

Krajem 1973. godine otišao je u Ljubljanu i postao član Plesnog orkestra RTV Ljubljana koji kasnije prerasta u Big Band RTV Slovenija sa kojim je redovno nastupao na ljubljanskim džez festivalima, kao i jazz festivalima širom Evrope.

Photo: Promo
Photo: Promo

Pored Ratka Divljaka, kvartet čine i pijanista Milan Stanisavljević, saksofonista Adam Klemm i kontrabasista Fedor Ruškuc.

Koncert Ratko Divljak Quarteta na Letnjoj sceni SKC Kragujevac počinje u 22:00 časa, a ulaz je slobodan.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime