ODLIČNA VEST ZA MUZIČKE AUTORE… “KOŠULJICE” USKORO POSTAJU PROŠLOST: Španska firma Bi Mat vrši monitoring muzike u Srbiji

0
38
Muzički studio/Photo: Pixabay

Do pre samo godinu dana autori muzike u Srbiji, bili su prinuđeni da veruju muzičkim urednicima televizija i radija da će pravilno prijaviti muzičko delo koje su emitovali. Takva prijava zove se muzička košuljica.

Famozne muzičke košuljice koje dostavljaju emiteri na kojima se nalaze dela koja su puštana na radijima, TV kanalima, internetu osnova su raspodele novca autorima. Medjutim često se dešavalo da je jedno delo prijavljeno kao emitovano, a da je zapravo pušteno nešto sasvim drugo.

Tadio/Photo: Pixabay
Tadio/Photo: Pixabay

Digitalizacija je dovela do mogućnosti da se stopostotno može znati šta se tačno emitovalo na bilo kom mediju koji emituje muziku. Zato je autorska asocijacija SOKOJ angažovala špansku firmu Bi Mat (BMAT) koja vrši monitoring emitovanja muzike u Srbiji. Ukoliko se njihovi podaci ne podudaraju sa košuljicama emitera Sokojevi eksperti intervenišu.

Direktor Sokoja Dejan Manojlović smatra da će se na takav način za svega nekoliko godina postići veliki procenat tačnosti isplate novca. Neće biti više razloga da se bune kompozitori, tekstopisci i aranžeri, jer nisu dobili novac za dela koja su im emitovana, a neki neažurni muzički urednici to nisu evidentirali.

Antena/Photo: Pixabay
Antena/Photo: Pixabay

– Španski Bi Mat ima ogromnu bazu podataka sa inostranom muzikom. Mi im sada pomažemo da dodatno napune svoju bazu podataka sa domaćim numerama. Za godinu dve, digitalno će biti prepoznato više od devedeset posto muzike emitovane u medijima. Raspodela novca će potom biti transparentna. To je velika stvar za sve nas – kaže Manojlović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime