Home»Muzika»PUSTOLOVI S PAKET ARANŽMANIMA… Piko Stančić osnovao supergrupu BoraBora, a prva pesma je – “Turistička”

PUSTOLOVI S PAKET ARANŽMANIMA… Piko Stančić osnovao supergrupu BoraBora, a prva pesma je – “Turistička”

4
Shares
Pinterest Google+
BoraBora/Photo: YouTube printscreen
BoraBora/Photo: YouTube printscreen

BoraBora naziv je novog projekta legendarnog Ivana Pika Stančića, rok bubnjara i producenta koji je potpisao neke od najvećih albuma ex-Yu rock scene bendova kao što su Električni orgazam, Idoli, Film, Prljavo kazalište i Psihomodo pop.

Piko Stančić se na sceni pojavljuje 1970. kao član grupe Ab ovo čiji članovi se naredne godine priključuju Dragi Mlinarecu i njegovoj Grupi 220, a s njenim liderom snima i njegove prve solističke albume.

Nedugo poslije raspada Grupe 220, Piko se pridružuje grupi Time, te potom Parnom valjku na turnejama, a 1979. počinje da svira sa Filmom, sa kojim je snimio albume “Film u Kulušiću” (potpisan kao Piko Del Bimbo) i “Zona sumraka” (pod pseudonimom Đes-Ba), a u to vreme sve intenzivnije se posvećuje grafičkom dizajnu (i u karijeri je kreirao brojne zanimljive omote domaćih rock albuma), kao i aranžiranju i produkciji. Upravo kao producent odigrao je izuzetno značajnu ulogu u kreiranju novovalne rock scene, radeći na albumima Filma, Psihomodo popa, Idola, Električnog orgazma, Prljavog kazališta…

Uz sve to, objavio je i solističke albume “Bubnjevi na suncu” (1991.) i “Peaceful World” (1997.) sa svojim autorskim pjesmama, a snimio ih je sa reprezentativnom ekipom muzičkih prijatelja.

Među njima su i dvojica koji su se uključili u njegov najnoviji projekt – grupu BoraBora.

To su gitarista Saša Novak Radulović (ex Psihomodo pop) i basista Marino Pelajić (Azra, Film, Haustor), a kao klavijaturista im se priključio Toni Markulin (Animatori), dok je ulogu pevača dobio za ovu priču neočekivani lik – avangardni književnik i dramski pisac Borivoj Radaković. Istina, i njemu možemo da pripišemo značajnu ulogu u ‘pop kulturi’, budući da je među osnivačima Festivala alternativne književnosti (FAK) koji je krajem devedesetih promovisao urbanu književnost i čitanje proznih tekstova pred publikom.

Premijeru supergrupe BoraBora čini “Turistička”, sirova gitarska pesma koju obeležava upravo Borin glas koji celoj priči daje seksi predznak, ali i povremeni psihodelični upad saksofona koji je u pesmi odsvirao Jurij Novoselić – Kuzma, dok prateće vokale, da bi sve bilo zanimljivije, peva poznata glumica Iva Visković.

Muziku i aranžman potpisuju Marino i Piko, tekst je napisao Boro, a sve je masterizovano u Croatia Records Studiju kod Gorana Martinca, a video spot je radio Dinko Pasini kao turistički vodič kroz Zagreb.

– Nova supergrupa, novo muzičko razdoblje, a zvuk sirov kao da ga je proizveo novi val. BoraBora je isplovila, a ‘Turistička’ je podsjetnik da nije sve u ponudi i potražnji. Svi smo isti, gastro avanturisti istine… mi smo pustolovi s paket aranžmanima – na zanimljiv način bend opisuje svoje mesto pod današnjim muzičkim suncem.

HL/Izvor: glas.ba

Previous post

PRVI PUT OBJAVLJEN SNIMAK IZ 1979... Ovako su AC/DC pre 40 godina prašili "Highway To Hell"

Next post

Đule Van Gogh pogoden flašom u glavu na koncertu u Sarajevu... Pevač se oglasio na društvenim mrežama: Nije ni prvi ni poslednji put

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *