Home»Film»Svečano zatvoren 26. Festival evropskog filma Palić

Svečano zatvoren 26. Festival evropskog filma Palić

4
Shares
Pinterest Google+
Jadnici/ Photo: Promo (Palić festival)
Jadnici/ Photo: Promo (Palić festival)

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima i prikazivanjem filma “Mladi Ahmed” belgijskog dvojca, braće Darden u petak, 26. jula na Letnjoj pozornici zatvoren je 26. Festival evropskog filma Palić.

Nagrada Zlatni toranj za najbolji film iz Glavnog programa pripala je francuskom ostvarenju “Jadnici” reditelja Lađa Lija.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je letonskom reditelju Jurisu Kursietisu za film “Oleg” takođe iz Glavnog programa.

Specijalno priznanje 26. Festivala evropskog filma Palić dodeljeno je reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu za film “Okovan”, kao i Ani Mariji Rossi, rediteljki filma “Ajvar” koji je premijeru imao upravo na Palićkom festivalu.

Ajvar/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Ajvar/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Povodom Specijalnog priznanja, reditelj Jaron Šari je izjavio:
– Želim da vam zahvalim za ovu veliku čast koju ste mi ukazali i želim još jednom da se zahvalim organizatorima festivala. Zaista sam se zaljubio u vaš festival i Palić, i nadam se da ćemo se videti uskoro, možda sledeće godine.

Rediteljka Ana Marija Rossi je istim povodom istakla:
– Veliko mi je zadovoljstvo što smo dobili nagradu na festivalu koji je evropski, i što smo bili jedini domaći film u ozbiljnoj konkurenciji u Glavnom programu. Imali smo priliku da se premijerno poklonimo i prvi put vidimo kako nam film diše pred publikom, i kako je dobro prošao kod zvaničnog žirija. Hvala Nenadu Dukiću što je prepoznao film i uvrstio ga u ovogodišnju takmičarsku selekciju. Da toga nije bilo, mi ne bismo bili ovde. Hvala svim ljudima koji su radili ovaj film i verovali u njega.

Gruzijsko ostvarenje “Žetva” reditelja Miše Antadzea jednoglasnom odlukom Međunarodnog žirija kritike proglašen je za najbolji film u okviru takmičarskog programa Paralele i sudari.

Mišo Antadze istakao je da je čast dobiti takvo priznanje na manifestaciji kao što je Festival evropskog filma Palić:
– Pre svega, fantastično je što postoji mesto na kome može da se prikaže ovakav rad. Fantastično je videti i druge izazovne filmove. Velika je čast biti izabran za nagradu. Šta reći sem – hvala! Palić je zaista divno mesto, dobro je upoznati toliko reditelja koji dolaze ovde. Nadam se da ću doći ponovo.

Ana Maria Rossi i Mišo Antadze/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Ana Maria Rossi i Mišo Antadze/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je glumici Martini Apostolovoj, za glavnu ulogu u bugarskom filmu “Irina” Nadejde Koseve.

Martina Apostolova se, u svom video obraćanju, izvinila publici jer nije mogla da prisustvuje dodeli nagrada, zbog snimanja na kome učestvuje:
– Hvala Paliću, jako sam uzbuđena. Sve je tako dobro i jako sam srećna. Hvala od srca festivalu, direktoru, selektorima. Volim Palić i Srbiju.

FIPRESCI žiri je takođe doneo odluku da se za najbolji film Glavnog programa ovogodišnjeg festivalskog izdanja proglasi film “Jadnici” Lađa Lija.

Posle svečane dodele nagrada, u okviru Glavnog programa van konkurencije prikazan je film “Mladi Ahmed”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

U okviru predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u više od 15 različitih selekcija i programskih celina.

Pored bogatog  filmskog programa, publika je uživala i u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Previous post

NAJBOLJE ŠTO JE IKAD URADIO...? Pesmom "Once" Liam Galager najavio novi solo album

Next post

Licence to Sell... Na prodaju "Aston Martin" Džejmsa Bonda iz "Goldfingera"... Ispravan. Cena - šest miliona dolara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *