Home»Film»ČUVARI SLAVE EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE… Počinje 26. Festival evropskog filma Palić 2019.

ČUVARI SLAVE EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE… Počinje 26. Festival evropskog filma Palić 2019.

2
Shares
Pinterest Google+
Filmski festival Palić, plakat
Filmski festival Palić, plakat

U subotu, 20. jula u 21 sat na Letnjoj pozornici, svečanom ceremonijom otvaranja i dodelom nagrada “Aleksandar Lifka” najzaslužnijim filmskim stvaraocima – scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, počeće 26. Festival evropskog filma Palić. Nakon toga, od 21.30 premijerno u Srbiji biće prikazan najnoviji film Pedra Almodovara “Bol i slava” sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.

Glavni  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans izmedju novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije (“Bol i slava” Pedra Alomodovara, “Žao nam je što smo vas propustili” Kena Louča i “Mladi Ahmed” braće Darden) na programu su i dva francuska filma – “Jadnici” i “Šta verujete”, domaće filmsko ostvarenje “Ajvar”, slovenački film “Neću da budem luzerka””Oleg” iz Litvanije, izraelsko-nemački film “Okovan”, mađarski film “Trezor”, “Bog postoji, ime mu je Petrunija” iz Severne Makedonije i nemački film “Delo bez autora”.

Takmičarski program Paralele i sudari posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope i predstaviće mađarski film “Ruben Brandt kolekcionar”, poljski “Sveštenstvo”, bugarski film “Irina”, film “Brushalter” sa Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. Tu su i litvanski film “Preživeli leto” “Neka bude svetla” slovačkog reditelja Marka Škopa, film iz Albanije “Zaboravljena planina”, “Skandinavska tišina”, gruzijski film “Žetva” i “Oštrim nožem”. Na programu selekcije “Paralele i sudari” su i tri kratkometražna filma: “Zajednička bašta”, “Rana” i  “Razdvojeni”.

Mladi duh Evrope

As Up To Now/Photo: Promo
As Up To Now/Photo: Promo

Program Mladi duh Evrope predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang. Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

Selekcija Novi evropski dokumentarni film obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, a sve projekcije počinju u 19 časova. U ovom program publika će gledati filmove: “Varda od Anjes”, “Bez udarca”, “Gde si Žoao Žilberto, “Wongar” srpske rediteljke Andrijane Stojković i “Proslava”.

Selekcija Eco Dox broji šest ostvarenja koja će se prikazivati u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici, sa početkom u 17.30 za sve projekcije. Selekciju će otvoriti austrijski film “Zelena laž”, a narednih dana biće prikazani i “Nebo, zemlja i čovek”, “Sojalizam”, “Heroj ovaca”, dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić “Speleonaut – Pod kamenim nebom” i “Dobrodošli u Sodomu”

Projekcije filmova iz selekcije Short Matters, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaćvaće se u bioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova.

Selekcija Velikani evropske kinematografije od ove godine predstavlja sastavni deo programa Festivala evropskog filma Palić, i obuhvata filmska ostvarenja autora koji su svojim stvaralaštvom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Program će se održati u bioskopu Eurocinema gde će tom prilikom biti prikazani filmovi “Juče” reditelja Denija Bojla, film “Po Božjoj volji” Fransoa Ozona, “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice, “Slava i bol” Pedra Almodovara i film Kena Louča “Žao nam je što smo vas propustili”.

Selekciju mađarskog filma otvoriće film “Loše pesme” (Reisz Gábor) a u narednim danima biće prikazani i “Trupa”, “Nakon svega, mrtvi opet pevaju”, “Glas gospodara”, “Bartók”, “Do sada”, “Šibice” i “Nas dvoje”. Na ovogodišnjem festivalskom program nalaze se i brojni filmovi u okviru promocije Međunarodnog festivala “Žigmond Vilmoš”.

Selekcijom Kinematografija u fokusu”Festival evropskog filma Palić već deset godina poklanja posebnu pažnju određenoj nacionalnoj kinematografiji koja je svojom produkcijom zavredila  da bude u žiži interesovanja. U okviru ovogodišnjeg, 26. festivalskog izdanja u fokusu je grčka kinematografija koja će kroz šest najznačajnijih filmova iz ove regije biti prikazana u Art bioskopu Aleksandar Lifka. Na programu su filmovi: “Mirna reka” (Angelos Frantzis), “Čovek delfin” (Lefteris Charitos), “Porodični posao” (Angeliki Aristomenopoulou), “Ruzmarin” (Adonis Floridis), “Zaposlena” (Nikos Labôt) i “Vitez” (Athina Rachel Tsangari).

Previous post

1% stanovništva Finske na koncertu Metallice... Bend im zahvalio na neverovatan način

Next post

HL INTERVJU - IVAN (BLUZ MAŠINA): Digitalno doba nije donelo spas. Ali nije to do tehnologije, nego do ljudi...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *