Džez diva Dajen Rivs na 35. Beogradskom džez festivalu… Znate li zašto je zovu “Janus-singer”?

0
104
Oglasi
Dianne Reeves - Photo Jerris Madison
Dianne Reeves – Photo Jerris Madison

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga da ga s nestrpljenjem očekujemo, a jedan od njih je i nastup američke džez dive Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani.

Devedesetih godina prošlog veka ovaj svet napustile su Sara Von, Karmen Mekrej, Ela Ficdžerald i Beti Karter. Njihovim odlaskom zatvorena je velika stranica u istoriji vokalnog džeza – četiri dive postavile su standarde u džez pevanju koje će slediti generacije novih umetnika. Ali, nekako u isto vreme pred očima svetske javnosti bile su Di Di Bridžvoter, Kasandra Vilson, Nena Frilon i Dajen Rivs. Uz duboko poštovanje prema velikim uzorima, ali i u jasnoj želji da se obrate jezikom svoje generacije, nove vokalne heroine snimale su uzbudljive albume u modernoj produkciji, stupale na velike scene vodećih džez festivala, stremile ka vrhovima lista kritičara, sticale naklonost publike koja je prepoznala njihov talenat i iskrenost, dajući im impuls da dosegnu džezerski Olimp.

Dajen Rivs (1956, Detroit) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka. Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa kućom Blue Note, pet godina kasnije. Do danas je snimila devetnaest albuma, pet puta osvajala Gremmy – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno – i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije. Iz ljubavi prema tradiciji koju joj je usadio tata Klark, i uz savremene trendove kojima je stremio bratanac Džordž, oduvek je bila otvorena prema najširim horizontima: u njenom opusu prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin, fjužn i R’n’B. Nazivali su je Janus-singer, Bog sa dve glave.

Dianne Reeves by Jerris Madison
Dianne Reeves by Jerris Madison

U Beograd dolazi drugi put, ali premijerno na Beogradski džez festival, upisujući se na zlatnu listu diva koje je manifestacija ugostila od svog osnivanja. Posle Sare Von, njene najveće inspiracije kojoj je posvetila i jedan album, Karmen Mekrej, Nensi Vilson, Nine Simon i Kasandre Vilson, festival na svom 35. izdanju konačno ima čast i privilegiju da ugosti umetnicu koja je obojila moderni vokalni džez, prihvatajući zvuk novog vremena, strukture i stilove ukrštene sa džezom, ali ni jednog trenutka ne zapostavljajući tradiciju na kojoj je odrasla. Kombank dvorana – isto mesto na kojoj je slavna Sesi opčinila publiku legendarnog beogradskog Njuporta – biće poprište susreta sa njenom najupečatljivijom naslednicom, 24. oktobra na 35. Beogradskom džez festivalu.

Od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, kao i sa titulom Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje u SAD, Dajen Rivs dolazi u Beograd da nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko Elinog sketovanja i Sarine kolorature, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade. Zajedno sa Čarlsom Lojdom, Mingus Big Band, i brojnim herojima novog džeza sa američke i evropske scene, Dajen Rivs daje nemerljiv značaj velikoj proslavi naše najprestižnije džez manifestacije.

Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision prodajne mreže, po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 RSD. Važiće i za nastup drugog izvođača iste večeri, koji će naknadno biti objavljen.

Belgrade Jazz Festival 2019 visual
Belgrade Jazz Festival 2019 visual

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime