Home»Muzika»Homeland»Dejan Manojlović: Neophodna je izmena informacionog sistema u Sokoju

Dejan Manojlović: Neophodna je izmena informacionog sistema u Sokoju

4
Shares
Pinterest Google+

Organizaciju muzičkih autora Srbije – Sokoj u najskorijoj budućnosti čeka nužna izmena Informacionog sistema. Onaj na kome sada radi je prevaziđen, s obzirom da govorimo o informacionom sistemu koji je nabavljen u informatičkom računanju vremena davne 2009. godine.

– Filozofija i logika koncepcije savremenih informacionih sistema se značajno izmenila, o napretku tehnoloških rešenja da i ne govorim. Da budem slikovitiji, posebno za sve nas koji smo u ovoj temi laici: zamislite tehnološko rešenje mobilnog telefona iz te 2009. godine i onog danas, pa će vam razlika biti jasnija. E sada ostaje da budete tvrdoglavi i da uporno želite da koristite telefon iz 2009. godine. Pomislite samo koje današnje funkcionalnosti ne biste mogli da imate – ističe direktor Sokoja, Dejan Manojlović.

Izmena informacionog sistema je izuzetno ozbiljna stvar za svakoga, pa tako i za Sokoj. Posebno zato što stari informacioni sistem mora da radi i bude u funkciji za sve vreme tranzicije, jer ni na koji način ne smeju da se ugroze poslovni procesi Sokoja. Firma koja je izradila i do sada održavala sistem izrazila je svoju spremnost da u tome ne odmogne, naprotiv da pomogne, na čemu su u Sokoju zahvalni.

– U ovom trenutku smo još uvek na početku tog procesa. Ovo je faza istraživanja tržišta i ponuda softverskih kuća koje na njemu rade. Treba pre svega dobro postaviti projektni zadatak, s obzirom na to da je reč o specifičnom poslu, pa tako i softveru, naročito onom njegovom delu koji treba da reguliše procese koji se odnose na dokumentaciju naših članova ( autora i drugih nosilaca prava), kao i procese koji se odnose na raspodelu tzv. tantijema (autorske naknade). – dodaje Manojlović.

Naravno, potrebno je i dobro, pa i u informatičkom smislu, organizovati informacioni sistem u delu naplate autorske naknade od korisnika muzičkog repertoara Sokoja, jer dobra i kvalitetna naplata znači i dobru raspodelu. Kako navodi direktor Manojlović, posle faze istraživanja tržišta koje bi dovelo Sokoj do firmi koje bi bile kandidati za izradu novog informacionog sistema, te na osnovu njihovih ponuda, trebalo bi utvrditi način ‘demontiranja’ starog informacionog sistema i prelazak na novi, verovatno segmentarno i zamenom pojedinih modula novim, dok se novi sistem ne zaokruži.

– Naravno, ovakvu odluku ćemo prepustiti ‘struci’, našim kolegama iz IT Sokoja, ljudima u Sokoju koji su neposredno ‘vezani’ za korišćenje informacionog sistema, kao i spoljnim konsultantima koje ćemo angažovati – podvalači Manojlović

Sokoj logo
Sokoj logo

Sve ovo prethodi konačnim odlukama, koje mogu da donesu nadležni organi Sokoja, u vidu širokog konsenzusa, s obzirom da je reč o kapitalnim ulaganjima.

– Kod članova Sokoja, a pre svega onih koji su u aktuelnom sazivu Skupštine Sokoja, kao i onim koji su u Upravnom odboru Sokoja, dakle značajno uključeni u problematiku svakog segmenta rada Sokoja, pa i u ovaj segment, mislim da je sazrela svest o tome da su promene nužne, pa ne sumnjam da će oni ovo i podržati. O tome smo već razgovarali na raznim nivoima. Želim da pripremim nekoliko dobrih, gotovih rešenja, a konačna odluka biće njihova, kako kroz izbor ponudjača, tako i kroz utvrđivanje budžeta za jednu ovakvu promenu – ističe direktor Manojlović.

Svima je jasno da je reč o značajnim sredstvima koja treba da se izdvoje za ovako nešto, ali je svima jasno i da je poslovna budućnost Sokoja ugrožena, ukoliko se tako nešto ne uradi.

– Gledamo u budućnost, koja nam postavlja razne izazove, ponosni na prošlost i dosadašnji značaj Sokoja. Kako je Sokoj i do sada bio napredan i na čelu mnogih promena kada govorimo o intelektualnoj svojini i autorskom pravu, eto i našeg priloga projektima digitalizacije u Srbiji, o kojima se u poslednje vreme mnogo priča –  zaključuje direktor Sokoja Dejan Manojlović.

Previous post

Pol Makartni piše svoj prvi mjuzikl... i to za "It's a Wonderful Life"

Next post

Besani vikend u Beogradu... Amelie Lens predvodi prvi talas Exitovog No Sleep Festivala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *