Home»Muzika»Darko Urošević, bubnjar legendarnog Goribora, na Drum Dum Festu 009

Darko Urošević, bubnjar legendarnog Goribora, na Drum Dum Festu 009

2
Shares
Pinterest Google+
Bubnjevi/Photo: Pixabay
Bubnjevi/Photo: Pixabay

U petak, 19. jula, u leskovačkom Narodnom pozorištu na Drum Dum Festu 009 nastupiće i fantastični Darko Urošević, koji je široj publici poznat, između ostalog, kao bubnjar legendarnog Goribora, ali i sjajnog sasatva Paje Vučkovića & Spiritus Movens banda. Njemu će se na bini pridružiti dugogodisnji prijatelj i gitarista, Dragan Pavlović. Početak nastupa zakazan je za 21 čas.

O DDF Darko kaže:

– To je sjajno! Dobro je da se neko setio da organizuje tako nešto, čini mi se po uzoru na neke druge svetske festivale tog tipa. Pratim Drum Dum Fest, odlična priča.

Darko Urošević rođen je 9. maja 1980. u Boru. Muzikom se bavi od 1990. godine, a kao prelomni momenat u muzičkoj sferi svog života navodi ’95. godinu kada zvanično dobija svoj prvi bubanj. Ljubav prema ovom instrumentu preneo mu je otac.

Prvi bend osnovao je sad već davne 1996. Naredne godine sa sastavom So am I nastupa na Gitarijadi u Zaječaru. Godine 2000. ponovo staje na istu binu, ali sa sastavom Lizard, koji je u to vreme bio visoko kotiran na listi demo bendova. Dugo vremena proveo je u bendu Incident, od 2003. do 2008. godine, nakon čega ulazi i u skupinu New Deal. Od 2011. godine postaje deo kultnog Goribora, sa kojim paralelno nastupa do samog razilaženja benda, koji i danas važi za jedan od najboljih bendova novije generacije. Goribor nastaje još 1992. godine, ali za zvaničan početak ozbiljnog rada uzima se 1999.

Nakon nove četiri godine, 2003, Goribor nastavlja da snima demo kada dolaze do Zdenka Franjića pionira nezavisnog izdavaštva u bivšoj Jugoslaviji. Goribor objavljuje albume za Slušaj najglasnije. U Hrvatskoj postaju andergraund atrakcija, naročito posle koncerata u Puli i Zagrebu. Nakon niza nezavisnih izdanja, 2007. godine objavljuju svoj prvenac koji potpisuju Dancing Bear iz Hrvatske i Automatik Records iz Srbije. Tako Goribor postaje prvi bend iz Srbije koji dobija zvanično hrvatsko izdanje, još od raspada jugoslovenske države. Bend je nastupao na teritoriji bivše Jugoslavije, onda u Švajcarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji. Nakon raspada Goribora, Darko menja adresu stanovanja i odlazi u Beograd, gde nastupa sa sastavom Cat People.

Dobija poziv da svira u sastavu Paja Vučković i Spiritus Movens Band sa kojim i trenutno nastupa, a naći će se i na albumu koji će biti objavljen povodom dvadeset godina od prvog ostvarenja Paje Vučkovića.

Nije džez bubnjar, kaže, ali je džezom inspirisan. Uživa u fuzijama džeza i rokenrola. Između ostalih, za njega se posebno izdvaja Jojo Mayer.

Darko Urošević trenutno radi i na novom sjajnom projektu koji čine odlični i iskusni muzičari, a pod imenom Poez11a.

Drum Dum Fest 009 biće održan 18. i 19. jula u Leskovcu. Tokom predfestvalkse večeri, 17. jula, biće otovrena izložba radova koji su pristigli na DDF foto konkurs “Objektivom kroz muziku Vol. 2”. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

HL

Previous post

Dekster Flečer, reditelj "Rocketmana", snima Šerloka Holmsa 3, Robert Dauni Jr. i Džad Lou opet u Baker Streetu 221B

Next post

Spremni za Pаnčevo Wrong Fest 2019? Satnice, novi učesnici, besplatan kamp i besplatan parking tokom festivalskih dana...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *