Home»Life Story»PROGLAŠENI BOGOHULNICIMA… Članovi iranskog benda Confess bili su osuđeni na zatvor i bičevanje zbog sviranja metala. Sada žive u Norveškoj i objavili su singl o paklu koji su prošli

PROGLAŠENI BOGOHULNICIMA… Članovi iranskog benda Confess bili su osuđeni na zatvor i bičevanje zbog sviranja metala. Sada žive u Norveškoj i objavili su singl o paklu koji su prošli

4
Shares
Pinterest Google+
Confess/Photo: consequenceofsound.net
Confess/Photo: consequenceofsound.net

Nikana “Sijanora” Kosravija i Araha “Chemical” Ilkhanija, članove iranskog metal benda Confess, 2015. je uhapsila Vojska čuvara islamske revolucije zbog svetogrđa i drugih optužbi vezanih za izražavanje protivreligijskih i protivrežimskih stavova svojom muzikom. Iako su Kosravi i Ilkhani potražili azil u Norveškoj, nedavno su osuđeni na ukupno 14 godina zatvora i 74 udaraca bičem zbog sviranja heavy metala u svojoj domovini.

Kosravi je osuđen na dvanaest i po godina u zatvoru i 74 udraca bičem, a Ilkhani izvorno na šest godina, ali je kazna smanjena na dve godine. Spisak optužbi uključuje “vređanje svetosti Islama”, “uznemiravanje javnog mnenja muzikom koja sadrži protivrežimske tekstove i uvredljiv sadržaj te davanje intervjua opzicijskim medijima”. Optuženi su i za “vređanje Vrhovnog vođe i predsednika”.

Confess 2015./Photo: facebook@ConfessBand
Confess 2015./Photo: [email protected]

Kosravi tvrdi kako su izbegli smrt zbog rupe u iranskom šerijatskom zakonu.

– Ako uvredite Proroka pogubiće vas, jer on je mrtav i ne može da se brani. Ali ako bogohulite i dovodite u pitanje postojanje Boga, on vam može oprostiti. Tako da nas nisu pogubili – kaže Kosravi.

Dodatno su osuđeni i za napuštanje zemlje posle plaćanja jemstva u iznosu od po 30.000 američkih dolara. Momci su potom pobegli u Tursku odakle su podneli žalbu protiv optužbi. Sada žive u Norveškoj, gde im je odobren azil i dopušteno sviranje. Objavili su i novi singl, “Evin”, nazvan prema iranskom zatvoru u kojem su bili utamničeni. Pesma će se naći na njihovom novom albumu “Revenge at All Costs” koji je najvećim delom napisan u periodu dok su čekali suđenje u Teheranu.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

USKORO ĆE DUGIH 8 GODINA BEZ NJE... Ejmi je izdahnula dok je gledala snimke svojih nastupa

Next post

GUITAR HERO, ALI PRAVI... Satrijani objavio kolekciju dosad neobjavljenih snimaka svog prvog benda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *