Home»Film»Predstavljen takmičarski program 26. Festivala evropskog filma Palić

Predstavljen takmičarski program 26. Festivala evropskog filma Palić

4
Shares
Pinterest Google+

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Glavni  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora i filmova mladih reditelja.

Osim tri filma koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade – Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se devet dugometražnih igranih filmova.

Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu: Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš.

Glavni takmičarski program će biti prikazan na Letnjoj pozornici na Paliću, i reprizno u bioskopu EuroCinema u Subotici.

Jadnici/ Photo: Promo (Palić festival)
Jadnici/ Photo: Promo (Palić festival)

Francuski film “Jadnici” (Ladj Ly), dobitnik je Velike nagrade žirija u Kanu 2019. Film je zasnovan  na istoimenom kratkom filmu i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svetsku premijeru na 26. Festivalu evropskog filma Palić imaće domaće filmsko ostvarenje “Ajvar” rediteljke Ana Marie Rossi.

Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala  i o tome ćuti.

Publika će u okviru Glavne takmičarske selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini “Neću da budem luzerka” rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film “Oleg” reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa “15 dana autora” u Kanu 2019. godine i govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel.

Francuski film “Šta verujete” (Safy Nebbou), prikazan je u programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-nemački film “Okovan” u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju i kome se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma.

Mađarski film “Trezor” (Peter Bergendy) dobio je osam mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog takmičarskog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film “Bog postoji, ime mu je Petrunija” rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Nemački film “Delo bez autora” (Florian Henckel von Donnersmarck) inspirisan je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi ćerkinu vezu.

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja Pedra Alomodovara, Kena Louča i braće Darden.

Ajvar/ Photo: Promo (Palić festival)
Ajvar/ Photo: Promo (Palić festival)

Takmičarski program “Paralele i sudari” posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang, a kvalitet izabranih filmova vrednuje tročlani žiri kritike u sastavu Nick Pinkerton, Kieron Corless i Vesna Perić. Filmovi iz ove selekcije biće prikazivani u sali obnovljenog bioskopa Abazija na Paliću.

Mađarski film reditelja Milorada Krstića “Ruben Brandt kolekcionar” govori o psihoterapeutu koji  sanja umetnička dela i koji angažuje svoje pacijente da ih ukradu iz svetskih muzeja u nadi da će noćne more prestati kada ih on bude posedovao.

Poljski film “Sveštenstvo” nagrađivanog reditelja Wojteka Smarzowskog pruža unutrašnji pogled na Katoličku crkvu kroz ispreplitane priče trojice sveštenika.

Bugarski film “Irina” (Nadejda Koseva) prati priču žene koja u želji da prehrani svoju porodicu zarobljenu u siromaštvu, postaje surogat majka.

Film “Brushalter” (Veit Helmer) donosi priču o vozaču vozova Nurlana, koga igra Predrag Miki Manojlović, a koji poslednji put pre penzionisanja putuje za Baku kako bi svoj usamljenički život obojio avanturističkim putovanjem.

Litvanski film “Preživeli leto” (rediteljke Marije Kavtaradzė) govori o mladoj ambicioznoj psihološkinji koja preuzima odgovornost transporta dvoje pacijenata do psihijatrijske ustanove na moru.

“Neka bude svetla” slovačkog reditelja Marka Škopa prati porodičnu priču četrdesetogodišnjeg Milana, oca troje dece, koji kao građevinac radi u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj

Albanski film “Zaboravljena planina” (Ardit Sadiku) govori o Rikardu, čoveku koji se nakon što ga sin isteruje iz kuće, oslanja na ljubaznost svoje ćerke Eme i njenog muža Lorenca koji mu nude kuću za stanovanje na Prokletoj planini.

Film “Skandinavska tišina” (Martti Helde) je psihološka drama sa elementima trilera o ponovnom susretu dvoje ljudi koji ih primorava da otkriju pozadinu nasilnog čina koji se dogodio pre mnogo godina.

Gruzijski film “Žetva” (Misho Antadze) prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predelima u eri kripto-rudarstva.

Drama “Oštrim nožem”  (Teodor Kuhn) priča priču o čoveku koju je izgubio sina u neo-nacističkom napadu.

Na programu selekcije “Paralele i sudari” su i tri kratkometražna filma: “Zajednička bašta” (Vytautas Katkus), film “Rana” (Arthur Sukiasyan) i “Razdvojeni” (Diana Cam Van Nguyen).

Photo: Promo
Photo: Promo

Francuski scenarista i reditelj Žan Šarl I dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

– Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu evropskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju – istakao je Žan Šarl značaj koji za njega ima ova nagrada.

Da podsetimo, dobitnici ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima ove godine su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajku Grliću.

Takođe, završne festivalske večeri biće dodeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom takmičarskom programu, koja se ove godine dodeljuje četvrti put.

 

Previous post

A može li još jedan krug... Evo šta kažu muzičke zvezde o festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi

Next post

Mračni pop i vampirski disko... Sixth June objavili video singl "In Dreams" i najavili album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *