Home»Muzika»ZBRKA NA FESTIVALU ZBRKA… Organizatori u zvaničnom saopštenju otkrili šta se sve dešavalo tokom dva dana na Glavi Zete

ZBRKA NA FESTIVALU ZBRKA… Organizatori u zvaničnom saopštenju otkrili šta se sve dešavalo tokom dva dana na Glavi Zete

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Prvo izdanje crnogorskog festivala demo bendova – Zbrka fest, održano je 5. i 6. jula na Glavi Zete.

Od samog početka (pomeranje termina održavanja zbog vremenskih (ne)prilika, otkazivanja bendova koji su već bili najavljeni, neobjašnjenog nedolaska Riblje Čorbe…) organizatori su muku mučili da valjano izguraju celu priču do kraja. Što bi se reklo – ne bili im u koži.

Ali, da ne objašnjavamo mi šta se sve dešavalo prošlog vikenda na Glavi Zete, prenosimo u celosti zvanično saopštenje organizatora festivala.

– Pre svega, želimo da se izvinimo javnosti zbog kašnjenja sa saopštenjem i da zamolimo za razumevanje. Zbog nemilih događaja koji su nas zadesili nismo želeli da izlazimo sa saopštenjem dok ne budemo raspolagali svim informacijama koje interesuju javnost.

Javnost je od ranije upoznata o brojnim problemima  koje su pratile ovaj festival od samog početka, a to je samo deo realnih problema sa kojima smo bili suočeni tokom pripreme festivala. Od odustajanja mnogih sponzora do otežavajućih okolnosti na samom događaju. Koji su motivi sinhronizovane opstrukcije mi možemo samo da nagađamo.

Krenuli smo u priču sa najiskrenijom željom da damo doprinos pre svega razvoju mladih bendova. Želeli smo da pokrenemo događaj za koji su svi saglasni da fali u Crnoj Gori. Da li smo u tome uspeli, u ovom momentu teško je reći. Iz ugla organizatora, razočarani smo razvojem događaja i svim opstrukcijama koje su nas zadesile, razočarani smo i što smo upali u brlog u kom vlada rivalitet a ne kolegijalnost, jer smo više puta isticali da smisao našeg festivala nije da bilo kome budemo konkurencija već da pokrenemo projekat koji će u budućnosti biti neka vrsta inkubatora za mlade bendove koji će u budućnosti činiti okosnicu regionalne muzičke scene. Iskreno nam je žao što to nije naišlo na razumevanje, posebno ne onih koji se deklarativno zalažu za iste ciljeve.

I pored svih otežavajućih okolnosti, želeli smo da iznesemo ovaj projekat verujući da se sa opstrukcijama neće ići ispod linije dostojanstva i časti, te da nas ima više nego dovoljno koji smo na istom putu i ispostavilo se da smo pogriješili u oba slučaja.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su bili na festivalu i koji su na taj način pružili podršku mladim izvođačima, ali daleko od toga da smo zadovoljni posetom.

Da nije bilo brojnih inspekcija koje su po prijavi tokom cela dva dana boravili na festivalskom prostoru, poseta bi bila i daleko manja. Ipak, oni koji su došli da podrže mlade bendove doprineli su da izvođači budu prezadovoljni svojim nastupima i prijemom kod publike.

Drugo veče festivala definitivno je obeležio nestanak struje u vrlo interesantnom momentu i u vrlo interesantnim okolnostima, ali o tome ćemo više reči imati tek kada od nadležnih dobijemo zvaničnu informaciju pod kojim okolnostima se zapalio kabl koji je napajao binu i ceo festivalski prostor.

I na kraju da se osvrnemo na ono što je bio i smisao našeg festivala, a što je stručnoj javnosti manje interesantno, a to je plasman takmičarskih bendova.

U finalu su nastupili bendovi Dead man’s bells, Štrajk mozga, Sound floor, Eastock i Sestra. Kao što je poznato, propozicije takmičenja su takve da su žiri činili predstavnici takmičarskih bendova i publika, a kako se nemili događaj desio neposredno pre brojanja glasova i samog glasanja predstavnika bendova, to je odložilo i samo proglašenje pobjednika.

Glasovi publike su prebrojani, a iščekujemo da nam u toku dana stignu i rezultati kako su glasali svi predstavnici takmičarskih bendova, kako bi sabrali glasove.

Svesni da je neminovno da se susrećemo sa raznim komentarima i kritikama, želeli smo da ovim saopštenjem upoznamo javnost sa delom problema koji su uticali na razvoj događaja, opet svesni da će to prihvatiti samo jedan deo javnosti, dok će neki drugi iz njima znanih razloga nastaviti sa svojim teorijama, zlonamernim napadima i sugestivnim komentarima i tekstovima.

Ceneći saradnju sa medijima, informacija o pobednicima festivala će biti prvo objavljena u medijima u sutrašnjim izdanjima.

O temama kao što je otkazivanje nastupa Riblje čorbe i iznenadni nestanak struje nećemo se oglašavati do zvanične potvrde šta se desilo u oba slučaja, a i pored nagomilanog nezadovoljstva nas kao organizatora, moramo istaći i lepe stvari kao što je činjenica da je na našem festivalu nastao i jedan novi bend koji će biti sastavljen od članova nekoliko takmičarskih bendova i pozitivni komentari naših izvođača koji su bili oduševljeni prijemom.

Silente/ Photo: Promo (Zbrka fest)
Silente/ Photo: Promo (Zbrka fest)

Sanin Karamehmedović iz benda Silente:
– Jako smo sretni što smo napokon dobili priliku predstavit se crnogorskoj publici. Hvala organizatorima na trudu i pozivu, hvala i publici koja je došla sve to podržati. Veliki pozdrav šaljemo i svim dobrim bendovima koji su s nama delili pozornicu na Zbrka festu. Ako bude sreće vidimo se opet nekad na neverovatnoj Glavi Zete. Pozdrav od benda Silente!

Sanitarium/ Photo: AleX
Sanitarium/ Photo: AleX

Marko Narančić iz takmičarskog benda Sanitarium iz Beograda:
– Zbrka fest je dao priliku mladim neafirmisanim bendovima da se pokažu, i pokazali su se, ozbiljnije nego neke tamo da ih nazovem “zvezde”. Druženje, druženje, druženje i druženje, četiri reči koje sve kažu (tehnički jedna reč). Nama je bilo zadovoljstvo deliti binu sa kolegama muzičarima iz ostalih bendova, vratili smo se kući prezadovoljni i premoreni, baš onako kako treba. Znači sve u svemu, na ovim mladim bendovima ostaje scena, njih treba promovosati sve više, oni imaju da dokažu mnogo toga, dajte im prostora, iznenadiće vas. Pozdrav od Sanitariuma.

Loup-Garou/ Photo: Promo
Loup-Garou/ Photo: Promo

Članovi benda Loup Garou:
– Uprkos svim problemima koji su se desili, nama je ostalo vrlo lepo iskustvo sa Glave Zete. Problemi mogu biti tehnički, ljudski, organizacioni itd. ali ljudi se dele na dobre i loše. Mi smo sreli i upoznali mnogo dobrih ovom prilikom i vraćamo se sa utiskom koji upravo objašnjava rečenica koju smo dobili nakon našeg nastupa -“Bogatiji sam za jednu emociju” ?

Previous post

NIJE ZEZANJE... Skočila prodaja gitara posle koncerta The Cure na Glastonbury festivalu

Next post

BAŠ SE "NAKAČILI" NA BAJAGU... Hrvatski veterani bune se protiv njegovog koncerta u Metkoviću

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *