U julu 1957. dva tinejdžera upoznala su se na crkvenoj zabavi… Ovako je zvučao bend The Quarry Men, preteča legendarnih liverpulskih “buba”

0
101
The Beatles/Photo: Pinteres.com
The Beatles/Photo: Pinteres.com
The Beatles/Photo: Pinterest.com

Džon Lenon i Pol Makartni upoznali su se prvi put 6. jula 1957. godine u dvorištu crkve svetog Petra u Vultonu, predgrađu Liverpula, gde je nastupao bend The Quarry Men.

Bend koji je Lenon osnovao 1956. godine, nastupao je u to vreme po zabavama, školskim plesovima, bioskopskim dvoranama. Dok su postavljali opremu i spremali se za nastup, Ajvan Von, koji je ponekad svirao sa njima, upoznao je članove sa jednim od svojih školskih drugova, 15-godišnjim Polom Makartnijem. Lenon je bio samo godinu dana stariji.

Ovaj susret dvojice klinaca ući će u muzičku istoriju. Ćaskali su nekoliko minuta, a Makartni je pokazao Lenonu kako da naštimuje gitaru. Mekartni je na nastupu otpevao “Twenty Flight Rock” od Edi Kokrana i “Be-Bop-A-Lula” od Džina Vinsenta. Takođe je izveo “Whole Lot Of Shakin'” Džeri Li Luisa na crkvenom klaviru.

Nakon nastupa, članovi The Quarry Men, Von i Makartni, su otišli u lokalni pab, gde su slagali za svoje godine, da bi bili usluženi. Tu je počelo njihovo prijateljstvo, a ubrzo i saradnja kada se Mekartni priključio bendu.

The Beatles/Photo> http://euromentravel.com
The Beatles/Photo: euromentravel.com

Na početku prijateljstva Lenonova tetka Mimi nije odobravala njihovo druženje jer je, kako je govorila, Pol bio iz radničke klase i zvala ga je “Džonov mali prijatelj”. Polov otac je govorio da će ga Lenon “uvući u nevolju”, iako je kasnije dozvolio da grupa održava probe u njihovoj kući. Pol Makartni je stvorio blizak stvaralački odnos sa Lenonom i njih dvojica su sarađivali u stvaranju mnogih pesama.

Ubrzo je nagovorio Lenona da dopusti Džordžu Harisonu da se pridruži bendu, iako se ovaj protivio, smatrajući ga premladim. Harison postaje glavni gitarista, a pratio ga je Lenonov drug iz umetničke škole Stjuart Satklif kao basista. Do maja 1960.g. oni su isprobali nekoliko novih imena za svoj bend uključujući i The Silver Beetles, svirajući po Škotskoj sa tim imenom. Konačno su promenili ime u The Beatles, spremajući se za nastupe u Hamburgu.

U godinama koje dolaze postali su jedan od najpopularnijih, najpoznatijih i najuticajnijih bendova u istoriji muzike.

Evo kako su te davne 1957. zvučali The Quarry Men:

HL/Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime