Home»Muzika»Fanovi U2 otkrili najstariji poznati snimak benda… Evo kako su Irci zvučali na početku karijere

Fanovi U2 otkrili najstariji poznati snimak benda… Evo kako su Irci zvučali na početku karijere

5
Shares
Pinterest Google+
U2/ Photo: u2start.com/ Lex van Rossen/Redferns
U2/ Photo: u2start.com/ Lex van Rossen/Redferns

Kada je U2 odsvirao popodnevnu svirku na Dablinskom Dandelion Marketu 11. avgusta 1979. bila su to samo četiri tinejdžera koja su tek zakoračila u svet muzike. Nikada nisu svirali izvan svoje matične Irske i imali su samo EP. Ali, posle tri godine rada, uspeli su da se uguraju kao predgrupa lokalnom bendu The Stougers, čiji je gitarista Pit Meklaski doneo snimač i snimio nastup U2.

Traka je decenijama bila napola zaboravljena u njegovoj zbirci, ali uz pomoć fan stranice U2 – ATU2, konačno je vaskrsnula. Koliko se zna to je najstariji poznati U2 muzički zapis. Pre toga, najstariji U2 zapis koji je publika imala priliku da čuje bio je nastup u Cork Opera Houseu 22. oktobra 1979.

– Zadovoljan sam što sam snimio njihov nastup – rekao je Meklaski za ATU2 i pošteno dodao: – Nisam shvatao važnost toga i svoje mesto u istoriji do nedavno.


Ovaj nastup “uhvatio” je U2 na ključnoj tački njihovog razvoja. Pesme poput “Out of Control”, “Stories For Boys” i “Shadows And Tall Trees”, koje će se kasnije pojaviti na njihovom debi albumu iz 1980. godine, tada su došle u fokus. Rane pesme koje su kasnije smatrane “nedostojnim” izdanja kao što su “Cartoon World” i “Street Mission” još su bile u setu, ali najintrigantnije je prisustvo “In Your Hand” i “Concentration Cramp”, pesama koje nikad ranije nismo (iako je “Concentration Cramp” vrlo sličan strukturi “Live My Life Tonight”, još jedne rane U2 pesme) i moguće je da je ovaj snimak jedino mesto gde se pojavljuju na traci. Ceo snimak ovog nastupa nije objavljen, ali ovdje možete da čujete delove pesama čuti uzorke “In Your Hand” i “Concentration Cramp”.

U istom mjesecu kada je održan ovaj nastup, U2 je ušao u Dublin’s Windmill Lane Studios i snimio svoj debi EP “Three”, koji uključuje “Out of Control”, “Stories for Boys” and “Boy-Girl” i konačno počeo da svira i izvan Irske.

HL/Izvor: rollingstone.com

Previous post

Blues i punk na 3. PDF-u... Kolja i ČBS stižu u Bačku Palanku

Next post

"Navodna ljubav"... Pančevački bend Sindrom objavio debi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *