Home»Pulse»Reportaže»EXIT i Joko Ono objavili Prvi svetski mir… Petrovaradinska proglašena “Tvrđavom mira”

EXIT i Joko Ono objavili Prvi svetski mir… Petrovaradinska proglašena “Tvrđavom mira”

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (Exit)
Photo: Promo (Exit)

– Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom – poručila je legendarna multimedijalna umetnica i aktivistkinja Joko Ono u video poruci kojom se obratila zvanicama na svečanom otvaranju njenog umetničkog rada “One Day…” na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Ovo umetničko delo otkrili su članovi novosadskog dečijeg hora Melodies, i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svetski rat.

Melodis/ Photo: Promo (Exit)
Melodies/ Photo: Promo (Exit)

Američka umetnica, japanskog porekla, zajedno sa Exitom spomenik je posvetila Prvom svetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim srpskim brodom – “šajkom”.

Pošto je u svetu već proslavljena kao mesto gde se održava EXIT festival, Petrovaradinska tvrđava dobiće novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju.

Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i EXIT su osmislili ovaj projekat koji je realizovan uz podršku kompanije NIS, Evropske prestonice kulture i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.

Dušan Kovačević/ Photo: Promo (Exit)
Dušan Kovačević/ Photo: Promo (Exit)

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, izjavio je na svečanom otvaranju da je taj dan poput krune svih mirovnih inicijativa u poslednjih dve decenije rada:
– EXIT je bio prvi masovni događaj koji je posle ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekat.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto novog umetničkog dela Joko Ono, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije.

Simbolika ovog utvrđenja kao “Tvrđave mira” je utoliko veća što je upravo EXIT festival bio prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.

Pesmom “Let It Be” Džona Lenona, u izvođenju novosadskog dečjeg hora Melodies otvorena je svečanost.

Otkrivanje spomenika/ Photo: Promo (Exit)
Otkrivanje spomenika/ Photo: Promo (Exit)

Skulptura “One Day…” je izmenjena verzija modela tradicionalnog rečnog čamca koju je Joko Ono prilagodila, bele boje, osvetljena iznutra kako bi čamac sijao u mraku, ona predstavlja poetski i misteriozan prizor – priviđenje između neba i zemlje.

Skulptura je napravljena u znak sećanja na završetak Prvog svetskog rata, u kome su izgubljeni milioni života, uglavnom mladića. Ono je odabrala rečni čamac kako bi usidrila svoje delo u srpsku realnost. Međutim, skulptura predstavlja predmet i oblik sa širim konotacijama i simboličkim značenjem. Ona nosi u sebi slojevita značenja koja se odnose na ratove koji su se vodili na srpskim rekama Dunavu i Savi, ali i više od toga – govori o ljudima uopšte, ljudima koji su čamcem bežali od užasa rata, uključujući i skorašnje migracije izbeglica preko Mediteranskog mora.

Ovaj čamac ima i mitološko i univerzalno značenje. Ploveći po moru, čamac se može posmatrati kao simbol putovanja kroz život, i kao takav nam omogućava da i mi krenemo na taj put, bez obzira na to da li putujemo snagom uverenja, radi obrazovanja, žudnje ili znatiželje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da da postoji puno razloga zašto je za lokaciju spomenika odabrana upravo Petrovaradinska tvrđava kao simbol otpora, opstanka, ali i začetka Novog Sada, dodajući:
– Suština je da Novi Sad bude snažni polumilionski srednjoevropski grad. Suština je da stvaramo i pružamo nove sadržaje, pre svega za buduće generacije, za klince koji dolaze. Suština je da imamo sve ono što nove generacije očekuju da bude ovde. Suština je da nam deca ne odlaze u druge gradove i države, zato što se mi plašimo da nešto novo uradimo, da nešto novo sagradimo i da ponudimo nešto novo, istovremeno čuvajući i unapređujući ono što je naše kulturno-istorijsko nasleđe.

Šajka/ Photo: Promo (Exit)
Šajka/ Photo: Promo (Exit)

Konceptualna instalacija “One day…” legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka “Tvrđava mira” iza kojeg stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”. Ideja ove programske platforme je afirmisanje Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona.

– Spomenik “One day…” prva je značajna umetnička instalacija u sklopu priprema Novog Sada za 2021. godinu. Pored toga, već sada, gotovo dve godine ranije uz velika umetnička imena, raznovrsne programe, revitalizovane i nove prostore u gradu pokazujemo da je Novi Sad na dobrom putu da ostane istinski grad kulture i posle 2021. godine. Samo tokom proteklog meseca imali smo izložbu “Andy Warhol”, a uz Joko Ono na listu velikana iz sveta umetnosti, koje će imati prilike da vidi novosadska publika, dodajemo i Anri de Tuluz-Lotreka, čiju izložbu organizujemo od 3. jula u kulturnoj stanici Svilara” – izjavio je direktor “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Inicijativa Exit fondacije “Prvi svetski mir” (#FirstWorldPeace) se realizuje uz podršku “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

 

Previous post

Whitesnake #5 – Is this love?

Next post

Bivši bubnjar Gansa pokušao samoubistvo?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *