MAESTRO SRPSKE FILMSKE I TV MUZIKE… Nagrada “Darko Kraljić” uručena kompozitoru Zoranu Simjanoviću

0
59
Zoran Simjanović: Photo: Facebook
Zoran Simjanović: Photo: Facebook

U svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije, uručena je nagrada “Darko Kraljić” za 2018. godinu laureatu Zoranu Simjanoviću.

Ova vredna nagrada koju Udruženja kompozitora Srbije, koja nosi ime našeg znamenitog kompozitora Darka Kraljića dodeljuje se od 2016 godine. Dosadašnji laureati bili su Kornelije Kovač i Vojkan Borisavljević. U žiriju koji je dodelio nagradu Zoranu Simjanoviću bili su Radoslav Grajić, Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srdjan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

U obrazloženju odluke žirija kaže se da je Zoran Simjanović je jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike. Njegov izuzetno bogat autorskiopus imponuje vrhunskim kvalitetom i raznovrsnošću što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu.

Komponovao je muziku za 66 igranih filmova, 55 televizijskih filmova i serija, više od 50 dokumentarnih i crtanih filmova i 40 pozorišnih predstava. Dobitnik je više od 20 nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju dve Zlatne arene na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli za muziku u filmovima “Miris poljskog cveća” i “Balkan ekspres”. Ističe se njegova muzika u filmovima i serijama: “Grlom u jagode”, “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Petrijin venac”, “Tango argentino”… Nagrada “Darko Kraljić”, čiji je pokrovitelj Sokoj, podrazumeva organizovanje autorskog koncerta na kome se laureatu uručuje statueta sa likom Darka Kraljića.

https://www.youtube.com/watch?v=s9uB8rgq0tI

U kraćem programu, uz video projekcije Simjanovićeve muzike iz filmova i serija, učestvovali su Radoslav Rale Zelenović, filmski poslenik, dr Marija Ćirić, muzikolog, Ivana Trišić, predsednica UKS-a, Srđan Marjanović, kompozitor, Andrijana Oliverić i Srđan Timarov, glumci, kao i sam autor.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime