Home»Muzika»POKRENULI BEOGRAD NA PLES S OSMEHOM… Thievery Corporation blistali na Tašu

POKRENULI BEOGRAD NA PLES S OSMEHOM… Thievery Corporation blistali na Tašu

4
Shares
Pinterest Google+
Thievery Corporation/ Photo: AleX
Thievery Corporation/ Photo: AleX

Thievery Corporation odžao je koncert za u Beogradu u petak, 26. juna na Tašu. I to koncert za pamćenje koji je trajao skoro dva i po sata, a publiku za ono što sledi pripremio je sjajni Marko Louis.

Thievery Corparation je bend koji su osnovali Rob Garza i Erik Hilton i predstavlja možda i žanrovski najraznovrsniji bend na svetu. U njihovoj muzici može se naići na elemente trip hopa, daba, esid džeza, regea, indijske muzike, muzike sa Bliskog istoka, bosa nove, downtempa, elektronike, hip hopa.. Tekstove pišu na više svetskih jezika ali neretko to budu i samo instrumentali koji i najpasivnijeg čoveka teraju na “mrdanje kukova”. Oko ovog, sada već kultnog benda, rađaju se konstantni mitovi i legende i nijednog posetioca koncerta ne ostavljaju ravnodušnim.

Prvi put sam ih čuo na Arsenal festu pre dve godine i od tada za mene predstavljaju jedan od vrhunaca muzičkoj doživljaja.

Marko Louis/ Photo: AleX
Marko Louis/ Photo: AleX

Atmosferu na Tašmajdanu zagrejao je Marko Louis, verovatno najbolji mogući izbor za predgrupu Thievery Corporation.

Publici je predstavio, između ostalih i svoje najveće hitove “Raj za avanturiste”, “Shine On Me” i “Pada noć”, a ona ga je nagradila pevanjem i aplauzima.


Garza je u najavi koncerta rekao da publika u Beogradu ne treba da očekuje “chill out” bend već da budu pripremljeni za ogromnu količinu energije svojstvenu Thievery Corporationu. Tako je i bilo, to može da potvrdi svako ko je bio na koncertu, a bilo je neverovatnih osam hiljada ljudi!

Photo: AleX
Photo: AleX

Oko 21:30 na bini se pojavio Thievery i svirku započeo na sebi karakterističan način, jednim od svojih fantastičnih instrumentala u kojem se pre svega izdvajao zvuk sitara. Koliki žanrovski spektar ovaj bend može da pokrije možda najbolje pokazuje činjenica da imaju čak pet potpumo različitih i specifičnih vokala.

“Okidač” za vrhunac oduševljenja bio je trenutak kada se sa bine začula pesma “Until the morning”, a zatim i “Amerimacka”. Takođe, snažan utisak ostavio je basista benda Ashish Vyas čija je neverovatna energija plenila i koji nije prestao da igra i šeta po bini od prvih taktova pa sve do kraja koncerta.

Thievery Corporation/ Photo: AleX
Thievery Corporation/ Photo: AleX

Posle prvog povlačenja sa bine i ovacija koje su usledile, bend se vratio i odsvirao još jedan čitav set pesama koji je završen numerom “Richest Man in Babylon” sa istoimenog albuma.

Od prvog pa sve do poslednjeg trenutka publika je plesala u ritmu ambijentalne i rege muzike, a Thievery Corporation je uspeo u nečemu što malo kome pođe za rukom. Probudio je najiskrenije emocije svima prisutnima, pokrenuo ih na ples i smeh. Zagrljaji i poljupci su bili svuda, a u vazduhu su se osećali sreća, mir i ljubav. Doduše, malo pomešana sa mirisom koji prati rege koncerte.

A što se tiče Thieverya… ni oni nisu krili oduševljenje time kako su prihvaćeni od strane naše publike. Našli smo se…

Ono po čemu je ovaj koncert bio takođe karakterističan jeste to da su prvi put na jednom velikom koncertu u upotrebi bile trajne plastične čaše.

Pri kupovini pića kupovala se čaša sa logoom benda, za sto dinara koje su posetioci mogli da refundiraju na kraju koncerta.

A. Milovanović

 

Previous post

"Velika rok žurka" za kraj školske godine... Veto, Hunting Souls i Logička greška 1. jula na Banovom brdu

Next post

EKSKLUZIVNO... GRETA VAN FLEET ZA HEADLINER: Mediji nas zovu "spasiocima rokenrola", a mi samo sviramo ono što volimo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *