Home»Kult»Mali rođendanski omaž velikoj “dvestadvojci”! Jer radio se voli!

Mali rođendanski omaž velikoj “dvestadvojci”! Jer radio se voli!

4
Shares
Pinterest Google+

Radio Beograd 202 emituje program od juna 1969. godine, tada namenjen prvenstveno beogradskom auditorijumu.

U članku “Vraćanje publike radiju” objavljenom u časopisu Informator kolektiva Radio televizije Beograd sada već daleke 1970. godine napomenuto je da je samo godinu dana po početku emitovanja programa radio stanica “202” osvojila mnoge slušaoce, naročito one mlađe i da je zahvaljujući takvom širenju programskog sadržaja i razvoju Radio Beograd prestao da bude “obična radio stanica, kakvih ima stotinu, već postaje složeni radio sistem koji svojim mnogobrojnim radio programima može da zadovolji svačiji ukus, želju i potrebu, odnosno gde svako može naći ono što ga interesuje”.

Kroz čitav spektar kolažnih emisija tokom pola veka ovaj radio emitovao je muziku raznovrsnih žanrova: “Zvezdana prašina” (umetnička, popularna, džez, filmska muzika), “Za vaš magnetofon” (rok), “Na putu za Nju Orleans i dalje” (džez), “Muzički dragstor Beograda 202” (umetnička muzika), “Susret u devet” (evergrin), “Bluzologija”, “Priče o pesmama”, “Džuboks”, “Dragstor zabavne muzike”…

Tokom osamdesetih godina signal radija Beograd 202 proširen je na čitavu teritoriju naše zemlje. Prvi put na našem prostoru, zahvaljući inventivnosti urednika i popularnosti radija Beograd 202 intenzivira se komunikacija na relaciji radio – auditorijum i radijska poruka se prenosi i razmenjuje u direktnim kontaktima i uključenjima slušaoca u radio program.

Bajaga/ Photo: Marina Pešić
Bajaga/ Photo: Marina Pešić

Koliko je ova radio stanica bila popularna među beograđanima govori podatak iz 1975. godine kada je istraživanje slušanosti ukazalo na to da program radija Beograd 202 prati dva miliona slušalaca!

Uređvački kolektiv Beograda 202 činili su mladi ljudi (godinama ili duhom!) u skladu sa ciljnom grupom kojoj je program bio namenjen.

Muzika je, kao najtraženiji programski element, bila najzastupljenija na ovoj radio stanici, a dominirali su – popularni žanrovi.

Činjenicu da je Beograd 202 najdalje odmaknuo u direktnoj komunikaciji sa svojim slušaocima potvrdila je kultna muzička emisija “Hit Nedelje 202” koja i dan danas predstavlja najbolji primer vrhunske interakcije radija i auditorijuma. I moć radija u uspostavljanju muzičkih kriterijuma! Ova emisija je bila toliko popularna da je izašla iz okvira isključivo auditivnog medija, pa se emitovala i iz gradskih dvorana (Dom omladine, Hala Pinki) ili sa stadiona (Tašmajdan) gde su se organizovani koncerti koji su direktno prenošeni u emisiji.

Jače umrežavanje i kontektovanje sa auditorijumom kroz projekte “radio koji se gleda” uspešno je realizovano i kroz emisije koje su se bavile džez i klasičnom muzikom.

Od 1980. godine kultna emisija “Sav taj džez” često je bila realizovana iz beogradskih klubova pred publikom, u formi koncerata sa konferansama.

Jedna od najpopularnijih i najdugovečnijih emisija posvećenih klasičnoj muzici u istoriji domaće radiodifuzije svakako je bila “Dragstor ozbiljne muzike” koncpirana kao brza i savremena radijska forma sa svim elementima emisija namenjenih popularnim žanrovima (top liste, reportaže, uključenja u koncerte iz gradskih dvorana, intervjui i izjave, razgovori sa gostima, ispunjavanje muzičkih želja).

Beograd 202 smatrao se najsavremenijom i najprogresivnijom radio stanicom u čitavoj tadašnjoj državi, pa i regionu. Ono što mnogima nije pošlo za rukom – radiju Beograd 202 jeste: da opstane, preživi sve društvene i kulturološke bure i oluje i danas, posle 50 godina, bude jedna od muzički najreferentijih, najuticajnijih i najznačajnijih masmedija!

Van Gogh/ Photo: Marina Pešić
Van Gogh/ Photo: Marina Pešić

– 202ka je zadužila generacije muzičara naše zemlje i celog regiona – reči su kojima je počeo veliki rođendanski koncert u beogradskoj Areni održan u četvrtak 26. juna.

U Areni su nastupili: Artan Lili, Zemlja Gruva, Dejan Cukić i Spori ritam bend, Neno Belan i Fiumens, Van Gogh, Neverne Bebe, Bajaga i Instruktori, Yu grupa…

Svi bendovi koji su po izboru urednika radija Beograd 202 svirali pred zaista brojnom publikom u beogradskoj Areni, ali i slušaocima radija Beograd 202, održali su lekciju kako se postaje i opstaje na domaćoj muzičkoj sceni, a svojim znalačkim, besprekornim interpretacijama poslali poruku kako pop rok muzika treba da zvuči i izgleda, uvek i zauvek.

Pored muzičara koji su nastupili u Areni, putem video bima rođendanske poruke 202ci slali su: Žarko – SARS, Vukašin – Irie FM,  Kiki Lesendrić, Gile – Električni orgazam, Aca Seltik – Ortodox Kelts, Gale – Kerber, Roman Goršek – Playboy, Bojan i Boris – Ničim Izazvan.

Osim snimljenih rođendanskih čestitki, organizator je smenu bendova na sceni vrlo vešto  “pokrivao” i numerama iz sada već još jedne kultne muzičke emisije RTS-a – “Tri boje zvuka”.

A publika – publika koja je napunila beogradsku Arenu bila je fina, nasmejana, vedra, angažovana, sastavljena od onih najmlađih koji su cupkali na ramenima roditelja do onih koji su savremenici radija Beograd 202, pa i šire i dalje.

I ponovo smo, bar kroz ovo muzičko rođendansko slavlje, svi osetili duh starih, dobrih vremena, ali i veru u nova jutra i bolje sutra! I zato – Radio Beograd 202 – srećan ti jubilej i – na mnogaja ljeta!

Marija M. Karan za Headliner.rs

Photo: Marina Pešić
Photo: Marina Pešić
Previous post

Dočekali smo magiju... Dead Can Dance 28. juna u rasprodatom Sava Centru

Next post

"Velika rok žurka" za kraj školske godine... Veto, Hunting Souls i Logička greška 1. jula na Banovom brdu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *